poslastica za sve prilike
POSNA ŠTRUDLA SA DŽEMOM, ORASIMA I MAKOM: Najsočnija poslastica - nijedna mrsna joj nije konkurencija
Posna štrudla sa džemom, orasima i makom je najsočnija za vreme posta, a nijedna mrsna joj nije konkurencija
Božićni post je u toku, a mnogima kremasti kolači i poslastice nedostaju.
Osim mrsnih specijaliteta, ne smemo da zaboravimo da su posni nekada i još bolji.
Osim posnog prebranca koji je u tim danima obavezan, ljudi vole i da se zaslade nekim starinskim kolačima.
Tako je ispred vas sada najsočnija posna štrudla sa džemom, orahom i makom.
Jednostavna, a ukusnija i bolja od kupovne.
Tu su recept i sastojci:
Za testo:
Kora od 1 limuna, prsohvat soli
500 gr brašna
200 ml vode do 250 ml
5 kašika šećera
125 gr posnog margarina + 50 gr za premazivanje
15 gr kvasca
1 prašak za pecivo
Za fil:
150 gr mlevenih oraha, po potrebi dodati još 50
100 ml čaja ili otopljeni posni margarin
300 ml čaja od jagode
100 gr suvog grožđa
400 gr mlevenog maka
4 kašike džema
150-200 gr šećera
Ovo je priprema:
Napravite fil tako što ćete prvo da skuvate čaj od jagode.
Zatim ćete izmešati mak, orahe, šećer i džem, pa dodati vreo čaj da popari mak.
Kada sve to lepo izmeštate, napravite testo.
Testo pravite tako što ćete aktivirati kvasac sa vodom i šećerom.
Izmešati brašno i prašak za pecivo, dodati margarin, limunov sok, aktiviran kvasac i vodu.
Kada lepo sve umesite, razvijte testo što tanje i bogato ga premažite filom.
Stavite u mlaku ili hladnu rernu, pa pecite na 180 stepeni Celzijusa.
Ovakva posna štrudla je ukusnija od bilo koje mrsne.
Bonus video:
(Espreso/Stil/V.M./Prenela: N.J.)