Medenjaci, Foto: Printscreen/youtube/Tasty

savršeni za prazničnu trpezu

RECEPT ZA MIRIŠLJAVE MEDENJAKE KOJIMA SE I STARI RADUJU KAO DECA: Nema bolje poslastice za Novu godinu i Božić

Najbolji recept za praznične medenjake koji vraćaju u detinjstvo

Objavljeno: 24.12.2023. 10:50h

Medenjaci su popularni tokom zimskih meseci, a posebno za vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Pripreme počinju ranije… Ukoliko još uvek niste našli recept po meri, evo rešenja.

Medenjaci, sastojci:

400 g brašna

120 g šećera u prahu

1/2 kesice praška za pecivo

1 kesica vanilin šećera

1/2 kašičice sode bikarbone

1 kašičica mešavine začina za medenjake

2 jajeta (umućena)

120 g omekšalog maslaca ili masti

120 g meda

Glazura:

200 g šećera u prahu

2 kašike tople vode

Priprema medenjaka:

u posudi za mešenje sjedinite sve suve sastojke, pa dodajte jaja, maslac/mast i med.

Umesite testo.

Testo za medenjakefoto: Printscreen/youtube/Tasty

Oblikujte 40 kuglica veličine oraha.

Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, a između medenjaka napravite razmak.

Medenjake pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-15 minuta.

Peckati ihfoto: Printscreen/youtube/Tasty

Proveravajte tokom pečenja – kada dodirnete medenjaci treba da budu meki (biće čvršći kada se ohlade).

*Umesto začina za medenjake, možete staviti cimet.

Ukrašavanje medenjakafoto: Printscreen/youtube/Tasty

Priprema glazure:

Šećer u prahu sipajte u činiju.

Vodu dodajte postepeno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.

Glazura za medenjake ne treba da bude ni retka ni gusta.

Bonus video

(Espreso/Danas/Kristina Gašpar/prenela T.M.)