Grilijaš štanglice, Foto: Printscreen/youtube/ Home Made Recipes

uuuh, kakav ukus!

STARINSKE GRILIJAŠ ŠTANGLICE OBAVEZNE NA SVAKOJ TRPEZI: Recept za brzinski POSNI kolačić mora svaka domaćica da ima

Posni grilijaš kolač - sitni kolačić za svaku tacnu

Objavljeno: 22.12.2023. 22:02h

Ovaj kolač je nastao iz kombinacije dva kolača, tačnije grilijaš oblandi i korice koju standardno pravim kada pravim neki posni kolač. Recept će savladati i početnici!

Posni grilijaš kolač - sitni kolačić za svaku tacnu

Kora:

150 ml vode

5 kašika šećera

5 kašika brašna

1 kašika bilo kojeg pekmeza

1 kašičica kakaa

2 kašike mlevenih oraha

2 kašike ulja

40 g ili 3 – 4 kašike mlevenog keksa

1 kašičica sode bikarbone

Glazura:

100 g kakao krem table

2 kašike ulja

Nadev grilijaš:

300 g šećera

2 kašike svetlog pekmeza

250 g margarina

200 g mlevenog keksa

200 g krupno seckanih oraha

Glazura:

100 g kakao krem table

2 kašike ulja

Priprema:

Prvo se peče kora.Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni.

Sipati vodu, dodati šećer, brašno i pekmez i sve izmešati.Posle dodati sve ostale sastojke i dobro žicom sjediniti.

Sastojci za korufoto: Printscreen/youtube/ Home Made Recipes

Istresti u obložen manji pleh ( 30 x 20 ili 28 x 18 cm, nemojte u veće biće pretanko ) i staviti da se peče 13 do 15 minuta, zavisi od vaše rerne. Kod mene je jača pa je to 13 minuta.

Smesa za koru u kalupufoto: Printscreen/youtube/ Home Made Recipes

Izvaditi koru da se hladi.Otopiti čokoladu sa uljem na pari ili u mikrotalasnoj i ostaviti i nju da se prohladi.

Koru ne vadimo iz pleha, već u plehu prleivamo čokoladom i ostavljamo da se sve zajedno tkao hladi.Kada se kora ohladi praviti grilijaš nadev.

Otapati margarinfoto: Printscreen/youtube/ Home Made Recipes

U šerpu staviti šećer pa ga otopiti na srednjoj vatri.Dodati pekmez i margarin. Pezite reakcija je birna, pa sve to radite na slabijoj vatri.

Grilijašfoto: Printscreen/youtube/ Home Made Recipes

Ovako mešati sve nekih 5 minuta, da se sjedini i poveže pa skloniti sa vatre i odmah dodati keks i orahe.Dobro izmešati i odmah stavljati preko sloja čokolade svuda po malo, da posle što manje razvlačite i sve to uradite što pre.

Preko grilijaša preliti otopljenu čokoladufoto: Printscreen/youtube/ Home Made Recipes

Razvući grlijaš deo pa otopiti čokoladu za drugu glazuru i sve preliti.

Ostaviti ovako da se sve hladi i stegne.

Posle seći u štanglice i služiti.

BONUS VIDEO

(Espreso/domacirecepti.net/Aleksandra/prenela T.M.)