Česnica, Foto: Profimedia

božićni recepti

OVAKO SE DEVEDESETIH PRAVILA BOŽIĆNA ČESNICA: Laka toliko da je DECA mogu praviti, TRADICIONALISTI će je obožavati

Ona je simbol Božića

Objavljeno: 22.12.2023. 12:19h

Božićna česnica je neizostavni deo božićnih praznika i prema narodnim običajima obavezno treba da se nađe na trpezi. Bez obzira na razlike u običajima i pripremi, česnica za Božić jeste jedna od tradicija koja radosno spaja i okuplja ukućane oko stola.

U zavisnosti od kraja Srbije u kom se pravi, domaćice u česnicu stavljaju drvce, grančicu drena, pasulj, žito, jezgro oraha, grančicu badnjaka, novčić...

Recept koji vam donosimo veoma je jednostavan, a ovakvu česnicu su spremale naše bake.

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 300 ml mleka
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 100 ml ulja
  • so
  • 1/2 kašičice šećera
foto: Marina Lopičić

Priprema:

Kvasac rastopite u malo toplog mleka, pa dodajte šećer i ostavite ga 30 minuta da se aktivira.

Kada je aktiviran, dodajte jedno umućeno jaje, so i ulje.

Zatim postepeno sipajte brašno, uz dolivanje preostalog mleka.

Mesite dok ne dobijete glatko testo.

Testo prekrijte čistom krpom i ostavite ga da naraste.

Na radnu površinu pospite brašno, pa premasite testo i oblikujte ga u oblik pogače.

Žumance i malo mleka umutite, pa premažite pogaču i ukrasite je po ukusu.

U podmazan pleh stavite testo, pa ga pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta, a onda smanjite temperaturu na 170 stepeni i pecite dok ne dobije lepu, zlatastu boju.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

(Espreso/Telegraf/Tamara Ilić/Prenela I.O.)