Saltimboka, Foto: Printscreen/youtube/kuvarlija

Hrana

Da li ste čuli za SALTIMBOKU? Misteriozno jelo od samo TRI sastojka koje "SKAČE U USTA"

Iako samo ime - Saltimbocca alla romana - govori da recept za ovo jelo potiče iz Rima, postoji ozbiljna sumnja jer se pravi na puteru koji nije bio zastupljen u rimskoj kuhinji.

Objavljeno: 22.12.2023. 10:22h

Bliži se Božić a sa njim i božićna trpeza. Ako vam je dosta tradicionalnih jela, pogledajte recept za jelo koje "skače u usta".

Rimska Saltimboka ili Saltimbocca alla romana je jednostavno jelo komplikovanog naziva. Dovoljnon je svega tri sastojka: teletina, pršuta i žalfija.

Za samu pripremu potrebno je da se mekana teletina iseče na veoma tanke šnicle. Zatim te šnicle prečnika oko 5 cm i debljine oko 0,5 cm, izlupati kako bi meso bilo još mekše. Na svaki komad se postavi listić sušene šunke preko koje se stavi list žalfije i sve to se fiksira čačkalicom.

Saltimbocca alla romanafoto: Pinscreen/youtube/Chef Stefano Barbato

Sledeći koraci su:

  1. Gornja strana se kratko isprži na puteru, ili na mešavini putera i ulja, a onda se proprži i donja strana.
  2. Nakon toga se sve prelije belim vinom i pusti se da krčka. Sos koji se tada napravi se može pomešati s puterom i poslužiti odvojeno.
  3. Saltimbocca se služi odmah, jer što duže stoji - ukus žalfije je sve dominantniji.
  4. Važno je da se za pripremu ovog jela koriste sveži listovi žalfije, jer sušeni imaju notu gorčine, što nije poželjan ukus u ovom jelu.
  5. Saltimboka se jede bez priloga, eventualno s malo belog hleba.

Nije jasno kada je jelo nastalo. Prvi put se pominje u čuvenom italijanskom kuvaru koji je 1891. godine objavio Pelegrino Artusi, otac italijanske nacionalne kuhinje. Međutim, Artusi nije osmislio ovo jelo, već ga je probao u jednoj rimskoj gostionici.

Bonus video:

(Espreso/Hrana Piće Priče / A.S.)