Hrana
Da li ste čuli za SALTIMBOKU? Misteriozno jelo od samo TRI sastojka koje "SKAČE U USTA"
Iako samo ime - Saltimbocca alla romana - govori da recept za ovo jelo potiče iz Rima, postoji ozbiljna sumnja jer se pravi na puteru koji nije bio zastupljen u rimskoj kuhinji.
Bliži se Božić a sa njim i božićna trpeza. Ako vam je dosta tradicionalnih jela, pogledajte recept za jelo koje "skače u usta".
Rimska Saltimboka ili Saltimbocca alla romana je jednostavno jelo komplikovanog naziva. Dovoljnon je svega tri sastojka: teletina, pršuta i žalfija.
Za samu pripremu potrebno je da se mekana teletina iseče na veoma tanke šnicle. Zatim te šnicle prečnika oko 5 cm i debljine oko 0,5 cm, izlupati kako bi meso bilo još mekše. Na svaki komad se postavi listić sušene šunke preko koje se stavi list žalfije i sve to se fiksira čačkalicom.
Sledeći koraci su:
- Gornja strana se kratko isprži na puteru, ili na mešavini putera i ulja, a onda se proprži i donja strana.
- Nakon toga se sve prelije belim vinom i pusti se da krčka. Sos koji se tada napravi se može pomešati s puterom i poslužiti odvojeno.
- Saltimbocca se služi odmah, jer što duže stoji - ukus žalfije je sve dominantniji.
- Važno je da se za pripremu ovog jela koriste sveži listovi žalfije, jer sušeni imaju notu gorčine, što nije poželjan ukus u ovom jelu.
- Saltimboka se jede bez priloga, eventualno s malo belog hleba.
Nije jasno kada je jelo nastalo. Prvi put se pominje u čuvenom italijanskom kuvaru koji je 1891. godine objavio Pelegrino Artusi, otac italijanske nacionalne kuhinje. Međutim, Artusi nije osmislio ovo jelo, već ga je probao u jednoj rimskoj gostionici.
Bonus video:
(Espreso/Hrana Piće Priče / A.S.)