bombaaaaa
NAJBOLJA TORTA ZA PRAZNIKE: "Zlatni ključ" - poslastica sa kremastim filom i natopljenim korama
"Zlatni ključ" je najbolja torta za praznike, poslastica sa kremastim filom i natopljenim korama
Bliže nam se praznici, a to znači da će žene svojim najmilijima spremiti najukusnije specijalitete.
Poznato je da su kod nas trpeze osim za praznike, bogate i za slave, rođendane i druge proslave.
Deca, a i odrasli jedva čekaju da im napravite najkremastiju slanu tortu, ali ne mogu ni slatkiše da dočekaju da probaju.
Tako je ispred vas sada najbolja torta "Zlatni kljuć" bogata filom, kremasta, raskošna...
Oduševiće se svi kada probaju parče.
Recept sa sastojcima je tu:
Za koru:
sveže mleko - 120 ml
brašno - 165 g
kravlji maslac - 60 g
prašak za pecivo - 1 kašičica
jaja - 3 komada
šećer - 140 g
Za kremu:
kondenzovano mleko - 200 g kuvano karamelizovano
sitni sir - 300 g ili maskarpone
pavlaka - 200 ml 35% mlečne masti
Impregnacija:
kondenzovano mleko - 2 kašike
mleko - 200 ml
Ovo je način pripreme:
Prečnik kalupa 18 - 20 cm
Danas ćemo pripremiti tortu Zlatni ključ - jednu od najjednostavnijih, ali najukusnijih torti.
Ovo je jedna od najjednostavnijih torti, ali ispada nežna, sa veoma ukusnim kremom. Ovo je recept za tortu koja je svakim danom sve ukusnija.
Umutiti jaja i šećer na sobnoj temperaturi dok ne postanu glatki i bledi. Dok mutite jaja i šećer, prokuvajte mleko sa maslacem u šerpi, tek toliko da se maslac istopi. Dodajte brašno i prašak za pecivo u mešavinu jaja u dve faze. Nežno promešajte. Zatim dodajte vruće mleko i maslac u tri faze. Promešajte.
Pecite u zagrejanoj rerni na 175 stepeni 30-35 minuta. Ohladite gotovu koru.
Kora od patišpanja se može unapred ispeći i čuvati u frižideru (umotana u prozirnu foliju). Koru odmah prebacite na rešetku i ostavite da se ohladi.
Pa, dok se kora hladi, pripremamo krem. Krem je veoma vazdušast, delikatan i veoma ukusan.
Za krem:
Svi sastojci treba da budu iz frižidera.
Pomešajte fini sitni sir ili maskarpone i kuvano karamelizovano kondenzovano mleko i dodajte pavlaku, umutite dok ne postane gusta. Krem za tortu je spreman.
Ova verzija krema mi se više sviđa za ovu tortu, ali znam da je mnoge domaćice prave sa običnim kondenzovanim mlekom, a ne kuvanim.
Nakon što se kora ohladi, iseći je na 3 jednaka dela.
Stavljamo kore na stranu i pripremamo impregnaciju. Da biste to uradili, pomešajte 200 ml mleka na sobnoj temperaturi sa 2 kašike kondenzovanog mleka.
Počinjemo da sastavljamo krem tortu. Formiramo prvu koru. premazujeo je sirupom i kremom, pa na vrh stavljamo drugu koru i ponoviti poslednje korake, pa staviti treću koru i takođe je premazati sirupom i kremom.
Torta je spremna, možete je dodatno ukrasiti čokoladom na vrhu. Stavite tortu u frižider na 2 sata. Ali što duže torta stoji u frižideru, postaje ukusnija. Srećno kuvanje!
Napomene:
Torta je veoma pogodna za goste svojom nežnošću i lakoćom, kada imate veliki meni, ovaj recept će vam olakšati i impresionirati vaše goste!
Krhka, meka, vlažna, veoma, veoma ukusna, torta Zlatni ključ će impresionirati vaše goste i uštedeti vam vreme za pripremu komplikovanih i napornih poslastica!
Po želji možete dodati orašaste plodove (orasi, lešnici) po želji!
Šoljicu oraha sameljite u blenderu, ali ne u sitne mrvice. Neophodno je da ih osetite - pospite ih po kremu.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J.)