TOPE SE U USTIMA
SRPKINJE SU POLUDELE ZA KOREJSKIM KROFNAMA, RECEPT JE MNOGO BOLJI OD NAŠEG: Uvaljajte ih u ŠEĆER i uživajte u ukusu
Spremite neodoljivo mekane krofne na korejski način. Prave se u obliku pletenice, a uvaljane su u šećer
Mekane krofne su uvek dobar izbor. Za prave sladokusce preporučujemo krofne sa čokoladom i karamelizovanim orasima. Za danas smo priprenili i malo neobičniji recept za krofne na korejski način. Prave se u obliku pletenica, prže u dubokom ulju i valjaju u šećer.
Sastojci:
2+1/4 kašičice suvog kvasca
1 šolja + 2 kašike šećera
1 šolja zagrejanog mleka
3 šolje brašna
1/4 kašičice soli
2 kašike otopljenog putera
1 jaje
ulje za prženje
Recept za mekane krofne:
U manjoj činiji pomešajte kvasac, 2 kašike šećera i toplo mleko. Promešajte, pa ostavite oko 10 minuta da se kvasac aktivira. U drugoj posudi pomešajte brašno i so, dodajte otopljen puter i jaje. Testo za krofne zamesite uz pomoć stojećeg miksera sa kukastim nastavkom, na srednjoj brzini oko 8 minuta.
Testo oblikujte u loptu, a potom ostavite pokriveno dok se ne udvostruči (oko 1 sat). Istisnite vazduh iz testa, pa ga ponovo premesite u loptu i ostavite da odstoji još 45 minuta. Potom podelite testo za krofne na 16 jednakih delova, svaki od njih oblikujte u manje lopte, pa svaku pojedinačno premesite u valjak dužine oo 30 cm.
Valjak treba da bude tanji u sredini nego na krajevima. Po potrebi, dodajte brašno na radnu površinu ukolliko je lepljivo. Uhvatite krajeve rukama, podignite i približite ih, a potom uvrnite nežnim pokretima. Zatvorite krajeve, pa ređajte krofne po plehu, pokrijte ih krpom i ostavite da odstoje oko 10 minuta, a potom ih okrenite i ostavite još 10 minuta.
Pržite ih u dubokom ulju, dok ne poprime zlatno-žutu boju. Vadite krofne šupljikavom kašikom i ređajte po ubrusu. Krofne uvaljajte u šećer (1 šolja). Isprobajte i vazdušaste krofne sa mlečnim kremom.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenela A.M.)