ukusno
3 POSNA RECEPTA NA VODI KOJE MORATE DA SPREMITE: N ezna se koji je od koijeg BOLJI, tako spremaju u MANASTIRIMA
Preporučujemo i riblju čorbu sa sočivom
Božićni post se polako bliži kraju, a približava se i najstroža nedelja posta kada se posti samo na vodi. Evo 3 recepta koja će vam se sigurno svideti.
Recept za riblju čorbu
Sastojci:
glava i kičma sa repom 1 veće pastrmke
500 g fileta pastrmke
6-8 šolja vode
2 glavice crnog luka
6 šargarepa
6 manjih krompira
1 kašičica soli
2-3 zrna bibera
1 kašičica slatke začinske paprike
2 lovorova lista
Recept za rusku riblju čorbu sa pastrmkom:
Glavu i kičmu sa repom stavite u šerpu, sipajte vodu i kuvajte na srednjoj vatri dok ne provri, pa onda smanjite vatru i kuvajte dok se kosti ne raspadnu (oko 40 minuta). Procedite supu od kostiju, pa je tako proceđenu vratite u šerpu. Dodajte iseckan krompir u proceđenu vodu za riblju čorbu. Kada provri, dodajte iseckan crni luk i šargarepu. Promešajte i ostavite da se kuva na srednjoj vatri oko 10 minuta. Dodajte filete pastrmke, so, biber u zrnu, slatku začinsku papriku i lovorove listove. Promešajte riblju čorbu, poklopite, pa kuvajte oko 15-20 minuta. Preporučujemo i riblju čorbu sa sočivom.
Slatke košnice
Sastojci:
300 g urmi
225 g pečenog kikirikija
posna čokolada
Recept za posne košnice od 3 sastojka - popularni sitni kolači:
Urme potopite u vrelu vodu i onda ih isecite i dobro izblendirajte. Zatim u blender dodajte i kikiriki i blendirajte dok ne dobijete gustu smesu. Prebacite u posudu i malo rukama sjedinte, pa ako nemate kalup za košnice, može da posluži i vrh od cediljke. Podelite smesu na nekoliko jednakih delova, pa utisnite u šupljinu cediljke. Izvadite i poređajte na neku tacnu. Stavite košnice u frižider na pola sata. Istopite čokoladu na pari, pa umočite vrh svake košnice. Ako želite ukrasite mrvicama čokolade.
Manastirski pasulj na vodi
Sastojci:
600 g pasulja
4 kašičice soli
2 kašike crvene mlevene paprike
2 crna luka
4 čena belog luka
nana
2 ljute paprike
Priprema:
Pasulj sipajte u šerpu, prelijte vodom i ostavite preko noći da odstoji. Nakon toga procedite, pa sipajte novu vodu, dodajte crni luk isečen na rebarca, pa posolite i pobiberite. Kad proključa dodajte sveže listove nane, a onda kuvajte još 10 minuta. Povremeno promešajte. Pasulj sa sve vodom, lukom i začinima sipajte u zemljanu posudu ili vatrostalnu tepsiju. Pospite mlevenom crvenom paprikom i promešajte. Ubacite i cele čenove belog luka, pa promešajte i sipajte još vode. Preko stavite cele paprike, a ako ne volite ljute, možete da koristite i obične. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta, a onda ako je potrebno sipajte još vode i pojačajte temepraturu na 200°C. Pecite još 20-25 minuta. Povremeno pogledajte da li treba da dospete još vode.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenela A.M.)