jeste li znali?
OVA HRANA IZAZIVA NADUTOST I BOLOVE TOKOM POSTA: Više od POLOVINE SRBA je jede, a ne znaju da ih UNIŠTAVA
Za one koji poste na ulju i ribi , postoji veći izbor. Izazov je najveći za post na vodi
U toku je post, koji će trajati sve do Božića, i saveti za pravilnu posnu ishranu su zlata vredni. Ako ne znate šta da jedete, koje namirnice će jačati imunitet ili davati dovoljno energije, pročitajte savete nutricionista. A ukoliko brinete da ne napravite grešku tokom posta, dobro zapamtite savet nutricionistkinje Ivane Šarčević koje je podelila sa našim portalom Srbija Danas.
- Neadekvatnom posnom ishranom vrlo često ljudi sebe dovode do toga da do kraja posta imaju i po par kilograma viška. Pored toga, može doći i do avitaminoze i gubitka minerala. Posna ishrana treba da bude raznovrsna, sa dosta svežeg voća i povrća, leguminoza, žitarica, odabranih izvora proteina - rekla je na samom početku nutricionistkinja.
Najveći izazov je adekvatan unos proteina
- Ukoliko nemate dobro osmišljen plan kako ćete se hranite za vreme posta, vrlo je moguće da ćete na kraju preterati sa unosom ugljenih hidrata. Najčešće je to odgovor na pitanje zašto se gojimo za vreme posta.
Za one koji poste na ulju i ribi , postoji veći izbor. Izazov je najveći za post na vodi. Tu mora da bude izuzetno dobro organizovan plan i raznovrsna ishrana koja uključuje mahunarke, žitarice, voće, povrće, izvori proteina. U nedostatku ideja ljudi dolaze do brzih rešenja. Tu se pojavljuje taj višak ugljenih hidrata u vidu testa, hleba, raznih vrsta pita, uz masne namaze, zapržene čorbe sa skrobnim povrćem.
Nakon toga suvo ili kandirano voće, razni kolači i torte sa keksom i posnim šlagom.
Kada je unos proteina u pitanju tu su vodeće sledeće namirnice:
kinoa
tofu sir
leblebije
sočivo
sejtan
soja
tempeh
Najbolja kombinacija obroka je ako sadrži proteine, ugljene hidrate, vlakna i dobar izbor masti.
Ne postoji hrana koju možete da jedete koliko god hoćete
Mnogi se vode i činjenicom da je posna hrana zdravija hrana, pa preteraju u količinama. Bitno je naglasiti da svaka hrana može, pa i samo kupus, izazvati ozbiljne tegobe ako to prevazilazi, recimo, preporučenu dnevnu količinu vlakana. Nadimanje, gasovi, nemogućnost apsorpcije drugih materija i tako dalje.
(Espreso/srbija danas/J.Šipčić/Prenela P.V.)