paŽnja
MALO KO ZNA DA AKO DODATE OVU NAMIRNICU U SLAVSKO ŽITO ISPAŠĆE NAJBOLJE IKAD: Izgledaće kao da ga je PIKAO SLIKAO
Ukrasite ivice celim orasima, a u sredinu stavite kakao u obliku krsta
Nikoljdan je najčešća krsna slava među Srbima. Spremite najbolje slavsko žito za Svetog Nikolu i to sa kakaom. Dobar predlog jeste slavsko žito sa bademima i medom. Ovaj recept podrazumeva da se celim orasima i kakao prahom ukrasi slavsko žito.
Sastojci:
520 g pšenice belije
350 g mlevenih oraha
310 g šećera u prahu
10 g vanilinog šećera
1/3 kašičice cimeta
Za ukrašavanje:
100 g celih oraha
150 g kakaoa
Recept za najbolje slavsko žito sa kakaom:
Pšenicu za slavsko žito očistite, pa je ubacite u veću posudu i prelijte vodom. Ostavite tako da prenoći, procedite, pa nalijte svežom vodom. Kuvajte na srednjoj vatri dok ne proključa, pa smanjite temperaturu i nastavite da kuvate dok pšenica ne omekša. Procedite ponovo, ali vodu u kojoj se kuvala pšenica sačuvajte sa strane. Sameljite pšenicu, pa dodajte mlevene orahe, šećer u prahu, vanilin šećer i cimet. Sjedinite sastojke dobro, pa rasporedite slavsko žito u činije za serviranje. Ukrasite ivice celim orasima, a u sredinu stavite kakao u obliku krsta.
(Espreso/Magazin novosti/Stvar ukusa/Prenela P.V.)