kolač sa kestenom, Foto: Printscreen/youtube/ Giallozafferano recipes

uuuh, kakav ukus!

STARI KOLAČ IZ TOSKANE SA KESTENOM I SUVIM GROŽĐEM: Srpske domaćice će odlepiti za ovim brzim receptom - preukusno

Retko ko može da odoli mirisu pečenog kestena koji se svakodnevno širi gradovima

Objavljeno: 18.12.2023. 18:09h

Unestite u svoj dom malo prazničnog raspoloženja uz ovaj recept za savršen kolač sa kestenom koji će vam se svideti već na prvi zalogaj.

Kada kupujete kesten birajte velike i sjajne plodove, bez rupica na ljusci i kuvate u vodi tri minuta. Oljuštite mu samo tvrdu ljusku, stavite ih u sud i prelijte vodom da ogreznu. Kuvajte 15 minuta, ocedite vodu, malo prohladite i svetlu kožicu ćete oguliti bez problema.

Fini stari kolač iz Toskane

Potrebno je: 500 g brašna od kestena,

100 g pinjola ili oraha, 8

0 g suvog grožđa, 650 ml vode,

1 kašika meda,

½ kašičice usitnjenog ruzmarina,

100 g jezgra oraha,

1 kašičica soli

Priprema: Suvo grožđe potopite u vodi, a orahe grubo usitnite nožem. Prosejte brašno i dodajte mu malo-pomalo vode uz stano mućenje žicom.

Mutiti sastojkefoto: Printscreen/youtube/ Giallozafferano recipes

Kad smesa postane homogena, umešajte med i so, pa dodajte orašasta plodove, a malo orašastih plodova ostavite sa strane za posipanje. Smesu izlijte u okrugao podmazan kalup u koji ste stavili papir za pečenje.

Sipati u kalupfoto: Printscreen/youtube/ Giallozafferano recipes

Preko pospite seckanim orasima, pinjolima i ruzmarinom i pecite oko 35 minuta na 200 stepeni, dok ne dobije lepu zlatnu boju.

Bonus video

(Espreso/Zenablic/Branka Gajić/Prenela T.M.)