preukusno!
SVE JUGOSLOVENSKE DOMAĆICE ZNALE SU DA NAPRAVE OVU SLANU TORTU: Umesto kora ide LISNATO TESTO, vredi svake KALORIJE
Ovu slanu tortu znale su da prave sve žene u Jugoslaviji
Poreklo Napoleon torte još uvek nije razjašnjeno i teško se može reći čija je to originalu u svom originalu. Dok neki tvrde da ona nema nikakve veze sa poznatim francuskim vođom i da je zapravo nastala u Rusiji, drugu kažu da se torta prvobitno pravila u obliku trougla koji simbolizuje Napoleonovu kapu, ali s vremenom je oblik izgubio smisao, pa se torta najčešće pravi u okrugloj ili četvrtastoj formi. Nazivaju je još i torta od 1.000 slojeva jer se ređaju slojevi lisnatog testa ili keksa koji su natopljeni vanila filom. Umesto recepta za čuvenu slatku poslasticu, mi vam predlažemo da napravite slanu verziju. Idealna je za slave i praznike, a ukus je fantastičan.
Sastojci:
- 250-300 g lisntaog testa
- 150 g surimi štapića
- 3-4 jajeta
- 1 krastavac
- 1 pileći file
- 100 g kukuruza iz konzerve (može i smrznut)
- majonez
Recept za Napoleon slanu tortu sa lisnatim testom i belim mesom:
Lisnato testo tanko razvucite i isecite na 3 jednaka dela. Stavite na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Belo meso skuvajte, kao i jaja, a surimi štapiće propržite na malo ulja. U jednu posudu stavite seckano belo meso, u drugu seckana jaja, u treću kukuruz, u četvrtu seckani krastavac, a u petu seckane surimi štapiće. Svako lisnato testo presecite na pola po dužini. Jednu polovinu premažite majonezom, pa poređajte belo meso, posolite i premažite majonezom. Stavite drugu polovinu lisnatog testa i pritisnite. Zatim premažite majonezom, pa stavite kuvana jaja, opet so i majonez i preklopite lisnatim testo. Zatim opet premažite majonezom, pa poređajte krastavac koji ste pomešali sa kukuruzom, pa majonez i onda lisnato testo. Opet premažite majonezom, poređajte surimi štapiće, premažite majonezom i stavite lisnato testo. Ukrasite majonezom.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/S.B./Prenosi M.M.)