recept
SVETONIKOLSKI PREBRANAC MORATE IMATI NA SLAVSKOJ TRPEZI: Pući će BRUKA ako ne poslužite GOSTIMA baš ovakav
Evo kako se pravi zapečeni prebranac za Nikoljdan
Sveti Nikola je jedna od najvećih srpskih slava, a trpeza mora da bude posna, jer pada u toku Božićnog posta. Pored ribe pripremljene na razne načine, jedan od nezaobilaznih priloga je i prebranac. Mi vam donosimo najbolji recept za prebranac koji uspeva i početnicima u kuhinji.
Sastojci:
- 1 kg belog pasulja
- 2 praziluka
- 2 čena belog luka
- 2 crna luka
- 2 šargarepe
- 3 lovorova lista
- 2 kašike začinske paprike
Recept za prebranac za Svetog Nikolu:
Pasulj preko noći potopite u vodu, pa procedite i sipajte novu vodu. Skuvajte i procedite, ali malo vode u kojoj se kuvao pasulj sačuvajte. U tiganju na malo masti propržite seckani praziluk i crni luk, pa dodajte i rendanu šargarepu. Pržite dok povrće ne omekša, a onda dobro posolite, pobiberite i pospite začinskom paprikom. Ako volite pikantan ukus dodajte i sitno seckanu ljutu papričicu. Lepo promešajte, pa dodajte pasulj. Opet promešajte i ostavite još par minuta na šporetu. a onda umešajte i mleveni beli luk. Promešajte i sipajte pasulj u nauljenu i mašču podmazanu tepsiju. Stavite lovorovo lišće i sipajte par kašika vode u kojoj se pasulj kuvao. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.
Bonus video:
(Espreso/Stvra ukusa/S.B./Prenosi M.M.)