Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

recept

SVETONIKOLSKI PREBRANAC MORATE IMATI NA SLAVSKOJ TRPEZI: Pući će BRUKA ako ne poslužite GOSTIMA baš ovakav

Evo kako se pravi zapečeni prebranac za Nikoljdan

Objavljeno: 18.12.2023. 09:40h > 12:00h

Sveti Nikola je jedna od najvećih srpskih slava, a trpeza mora da bude posna, jer pada u toku Božićnog posta. Pored ribe pripremljene na razne načine, jedan od nezaobilaznih priloga je i prebranac. Mi vam donosimo najbolji recept za prebranac koji uspeva i početnicima u kuhinji.

Sastojci:

  • 1 kg belog pasulja
  • 2 praziluka
  • 2 čena belog luka
  • 2 crna luka
  • 2 šargarepe
  • 3 lovorova lista
  • 2 kašike začinske paprike
foto: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci

Recept za prebranac za Svetog Nikolu:

Pasulj preko noći potopite u vodu, pa procedite i sipajte novu vodu. Skuvajte i procedite, ali malo vode u kojoj se kuvao pasulj sačuvajte. U tiganju na malo masti propržite seckani praziluk i crni luk, pa dodajte i rendanu šargarepu. Pržite dok povrće ne omekša, a onda dobro posolite, pobiberite i pospite začinskom paprikom. Ako volite pikantan ukus dodajte i sitno seckanu ljutu papričicu. Lepo promešajte, pa dodajte pasulj. Opet promešajte i ostavite još par minuta na šporetu. a onda umešajte i mleveni beli luk. Promešajte i sipajte pasulj u nauljenu i mašču podmazanu tepsiju. Stavite lovorovo lišće i sipajte par kašika vode u kojoj se pasulj kuvao. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.

Bonus video:

(Espreso/Stvra ukusa/S.B./Prenosi M.M.)