nema boljie poslastice
RECEPT ZA STARINSKE SALČIĆE KAKVE SAMO BAKE ZNAJU DA NAPRAVE: Kolači sa DŽEMOM bude nostalgiju posle prvog zalogaja
Verovatno ne postoji osoba koja ne voli salčiće, jer smo ih svi jeli dok smo bili mali prilično često, a obično su ih pravile bake
Potrebno je malo više vremena da se naprave, a za to je odlično zimsko popodne. Cela kuća će mirisati na sveže pečene lisnate kolače sa džemom, vi ćete uživati u njihovom fantastičnom ukusu uz šolju toplog napitka.
Salčići
Sastojci:
500 g brašna
300 g sala
1/2 kašike svinjske masti
1 žumance
1 jaje
100 ml belog vina
100 ml vode
Džem, šećer u prahu
Priprema:
Pomešajte u činiji brašno sa mašću pola kašike sala. Dodajte vino, vodu, žumance i celo jaje, pa umesite glatko testo. Oklagijom ga rastanjite na pobrašnjenoj podlozi i premažite trećinom sala.
Preklopite levu pa desnu stranu, gornju pa donju i ostavite da odstoji pola sata. Ponovite postupak sa mazanjem sala, preklapanjem i stajanjem još 2 puta. Rastanjite testo na debljinu oko pola centimetra i isecite trouglove veličine po želji.
Na najdužu stranu stavite kašičicu džema i urolajte kao kuflicu ili presavijte na pola da dobijete oblik trougla. Ređajte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene. Kada se salčići ohlade pospite ih prah šećerom.
Bonus video
(Espreso/Najzena/Vesna Vukadinović/prenela T.M.)