Salčići, Foto: Printscreen YouTube/Jelajelena Petrovic

nema boljie poslastice

RECEPT ZA STARINSKE SALČIĆE KAKVE SAMO BAKE ZNAJU DA NAPRAVE: Kolači sa DŽEMOM bude nostalgiju posle prvog zalogaja

Verovatno ne postoji osoba koja ne voli salčiće, jer smo ih svi jeli dok smo bili mali prilično često, a obično su ih pravile bake

Objavljeno: 17.12.2023. 20:54h

Potrebno je malo više vremena da se naprave, a za to je odlično zimsko popodne. Cela kuća će mirisati na sveže pečene lisnate kolače sa džemom, vi ćete uživati u njihovom fantastičnom ukusu uz šolju toplog napitka.

Salčići

Sastojci:

500 g brašna

300 g sala

1/2 kašike svinjske masti

1 žumance

1 jaje

100 ml belog vina

100 ml vode

Džem, šećer u prahu

Priprema:

Pomešajte u činiji brašno sa mašću pola kašike sala. Dodajte vino, vodu, žumance i celo jaje, pa umesite glatko testo. Oklagijom ga rastanjite na pobrašnjenoj podlozi i premažite trećinom sala.

foto: Printscreen/Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

Preklopite levu pa desnu stranu, gornju pa donju i ostavite da odstoji pola sata. Ponovite postupak sa mazanjem sala, preklapanjem i stajanjem još 2 puta. Rastanjite testo na debljinu oko pola centimetra i isecite trouglove veličine po želji.

foto: Printscreen/Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

Na najdužu stranu stavite kašičicu džema i urolajte kao kuflicu ili presavijte na pola da dobijete oblik trougla. Ređajte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene. Kada se salčići ohlade pospite ih prah šećerom.

Bonus video

(Espreso/Najzena/Vesna Vukadinović/prenela T.M.)