GLAMUR NA TANJIRU!
NAJLEPŠE SVEČANO PREDJELO OBARA SA NOGU I IZGLEDOM, A TEK UKUSOM: Nepogrešiv RUSKI recept za prazničnu trpezu
Nova godina pada u toku Božićnog posta i trpeza bi trebala da bude posna, ali ima onih koji je slave mrsno
Ako želite da ukrasite vašu svečanu trpezu prelepim jelima onda ovaj recept morate da isprobate. U pitanju je novogodišnja svečana salata sa pečurkama i šunkom u koju se dodaje i jabuka. Rusi odavno u salate dodaju jabuku jer ona daje poseban šmek.
Sastojci:
200 g dimljene šunke
4 jajeta
1 šargarepa
1 jabuka
280 g mariniranih pečuraka
2 topljena sira
majonez
Za dekoraciju:
marinirane pečurke
listovi zelene salate
4 čeri paradajz
240 g grisna
suluguni sirna pletenica
Recept za novogodišnju svečanu salatu sa šunkom, pečurkama i jabukom:
Jaja skuvajte, pa izrendajte. Topljeni sir držite u zamrzivaču nekih pola sata, pa izrendajte. Jabuku izrendajte, pa pomešajte sa kašikom limunovog soka, a šargarepu samo izrendajte. Par mariniranih pečuraka odvojite za ukrašavanje, a ostale iseckajte.
Na tacnu stavite obruč, pa poređajte seckanu šunku. Premažite majonezom, pa stavite jabuke. Zatim ide još jedan sloj majoneza, a onda i seckane pečurke, još jedan sloj majoneza, a onda poređajte i rendana jaja.
Posolite, premažite majonezom, pa poređajte i šargarepu. Premažite majonezom i poslednji sloj je rendani topljeni sir.
Skinite obruč sa salate, pa ivicu premažite majonezom, pa poređajte grisine. Salatu vežite kuhinjskim koncem ili nečim jestivim za šta ste sigurni da će držati.
Zatim dekorišite zelenom salatom, pečurkama i čeri paradajzom. Salata je spremna za služenje.
(Espreso/Stvarukusa/Prenela T.M.)