SAZNAJTE
CEO ŽIVOT POGREŠNO SPREMATE ČAJ, A DA TO NISTE NI ZNALI: Ova GREŠKA sa vodom mu načisto menja ukus i ubija dejstvo
Mnogi ljudi uživaju u toploj šolji čaja, često dodajući mleko, med, limun ili cimet da poboljšaju ukus
Mnogi ljudi uživaju u toploj šolji čaja, često dodajući mleko, med, limun ili cimet da poboljšaju ukus Međutim, ono što većina ljudi ne shvata je da postoji ispravan i precizan način pripreme čaja. Prema profesionalnom degustatoru hrane i pića Martinu Isarku, korišćenje ključale vode prilikom pripreme čaja trebalo bi da bude stvar prošlosti. Isark je naglasio da ključala voda zapravo ubija delikatne arome čaja, ostavljajući suv ukus, uglavnom zbog prisustva tanina. Umesto toga, voda bi idealno trebalo da bude oko 80°C kako bi se u potpunosti mogle osetiti nijanse ukusa čaja.
Osim uloge u pripremi savršene šolje čaja, ispostavilo se da se čaj može koristiti i za čišćenje prljavog posuđa. Jeftin i pametan trik uključuje korišćenje samo dva čajna filtera za efikasno čišćenje prljavog posuđa. Ova neočekivana upotreba čaja pokazuje njegovu svestranost izvan uloge divnog napitka.
Istorijat čaja
Najstariji dokazi o konzumiranju čaja potiču iz Kine, tačnije 200 godina pre nove ere. U mauzoleju Jang Ling u centralnoj Kini pronađene su žrtve u drevnim grobnicama, a uz njih su pronađeni sasušeni kolači od materijala nalik listovima. Ovi kolači su pokazali prisustvo kofeina i tanina, što je ukazalo da je reč o čaju koji je sahranjen zajedno sa mrtvima kako bi ih pratio u zagrobni život. Ovaj nalaz pomera datum prve dokazane konzumacije čaja unazad za oko 200 godina.
Svi čajevi potiču od Kamelije Sinensis, a listovi i pupoljci ove biljke koriste se za pravljenje čaja. Ovaj zimzeleni žbun ili mali drvored pruža osnovu za različite vrste čajeva. Razlike među čajevima proizlaze iz varijacija kultivisanih verzija ove biljke, uslova uzgoja i procesa proizvodnje.
BONSU VIDEO
(Espreso/Srecnarepublika/prenela T.M.)