nema boljeg
NIKOLJDANSKI PREBRANAC SA ZAPRŠKOM BEZ BRAŠNA MORATE NAPRAVITI: Nijedno jelo mu nije ravno - kralj SRPSKE kuhinje
Zna se kako treba da izgleda slavski sto
Prvo ide predjelo, supa, glavno jelo i onda kolači. Sveti Niklola se približava, a kako pada u toku Božićnog posta onda i trpeza mora da bude posna. Kao glavno jelo obično se služi riba ili morski plodovi, a mi vam predlažemo da kao prilog umesto krompir salate, služite neprevaziđeni prebranac. Isprobajte ovaj recept sa suvom paprikom i neobičnom zaprškom koja se pravi bez brašna.
Sastojci:
1 kg pasulja
1 list lovora
3 crna luka
2 praziluka
30 ml ulja
2 suve paprike
Za zapršku:
2 čena belog luka
100 ml ulja
2 kašičice slatke paprike
Priprema: Noć pre u šerpu sipajte pasulj i vodu, pa ostavite da proključa. Prospite vodu i sipajte novu, pa ponovite postupak, samo sada ne prosipajte vodu, nego ga ostavite celu noć. Sutradan prospite vodu i sipajte novu, pa opet prospite.
Opet sipajte novu vodu, dodajte lovorov list i ulje i kuvajte na tihoj vatri. Kada bude gotov prebacite ga u zemljanu posudu. Na dosta ulja propržite sitno seckani crni luk i praziluk (može i krupnije), pa kada malo omekša dodajte čašu vode. Suvu papriku u blenderu ili avanu izdrobite, pa dodajte u pasulj, kao i luk (sa sve uljem).
Začinite po želji, a onda dobro promešajte. Na ulju propržite sitno seckan beli luk, dodajte slatku papriku i promešajte, pa prelijte preko pasulja. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 20-30 minuta.
Bonus video
(Espreso/Stvarukusa/Sanja Belinić/prenela T.M.)