ukusno
OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA JUNEĆI GULAŠ, LIZAĆETE TANJIR KOLIKO JE DOBRO: Caka je baš u ovakvoj PRIPREMI
Evo sjajnog predloga za ukusan vikend ručak
Gulaš je na balkanu jedno od omiljenih jela, a u mnogim zemljama ga zovu drugačije iako je princip pravljenja isti. Za njega se često vezuju neke proslave, svadbena veselja na selu i gurmani ne propuštaju priliku da ga pripreme na svoj način, a oni drugi da ga rado konzumiraju.
Budući da je meso ključni sastojak, jasno je da ćete imati dovoljno energije za dan koji je pred vama. Evo kako da ga pripremite po posebnom receptu.
Sastojci:
kilogram junećeg mesa
kilogram crnog luka
2 kašičice aleve paprike
4-5 listova lorbera
10 zrna bibera
10 zrna kima
2-3dl kuvanog paradajza
jedan svež paradajz
malo tucane ljute paprike
so, biber, suvi začin
Priprema:
Za gulaš je najbolje koristiti plećku jer nije masna i nema žilica, a najbolji način je kombinovati junetinu i svinjetinu. U većoj šerpi na srednjoj vatri, na ulju propržiti crni luk. Kada postane staklast dodati meso koje smo prethodno iseckali na kockice podjednake veličine i nastaviti sa prženjem. Nakon pola sata prženja, dodat čašu vrele vode i poklopiti šerpu da se jelo dinsta i krčka.
Posle pola sata dodati začine lorber, biber u zrnu, kim, alevu i ljutu papriku , kao i svežu papriku i papričicu, kao i svež paradajz iseckan na komade. U jelo dodati još malo vode, poklopiti ga i ostaviti još pola sata da se kuva. Kada proverimo da li je meso kuvano dodati kuvani paradajz.
Papriku i paradajz izvaditi iz gulaša i oljuštiti ih pa vratiti nazad u jelo jer oni daju jelu poseban ukus. Nakon kuvanja od 2 sata, gulaš je gotov, a ako je čorba retka razmutite kašiku brašna u malo vode i dodajte u šerpu i ostavite da se krčka još desetak minuta. Gulaš služiti sa obarenom testeninom ili krompir pireom i sa mnogo salate.
Bonus video:
(Espreso/Srećna republika/ Prenela A.M.)