joooj, kakva je!
NAJKREMASTIJA ''POLICAJAC TORTA'' KOJU JE CELA JUGA OBOŽAVALA: Gotova za svega par minuta - recept iz stare sveske
Najkremastija poslastica koju će i sami početnici savladati iz prve
Ako ste početnik u kuhinji, ovo je savšren recept za vas jer ćete ovu tortu prelako spremiti. Bilo da je spremate za neko slavlje ili samo želite da zasladite sebi vikend, uživaćete u ovoj poslastici.
Kore:
4 jaja
24 kašika šećera
24 kašike brašna
26 kašika mleka
5 kašika kakaa
1 prašak za pecivo
Fil:
1 l mleka
200g šećera
200g čokolade za kuvanje
250g putera
200g mlevenih oraha ili mlevenih pečenih lešnika
Premaz/ukrašavanje:
250 ml slatke pavlake za šlag
200g čokolade
Izmešati brašno, prašak za pecivo i kakao. Jaja i šećer dobro umutiti, dok ne postane svetlo žuto i penasto. Dodati mleko, pa nastaviti mućenje na najmanjoj brzini. Potom usuti brašno, sa kakaom i praškom za pecivo i kratko mutiti na najmanjoj brzini, da se dobro sjedini.
Dublji pleh prečnika 25cm postaviti papirom za pečenje, pa uliti polovinu pripremljene smese. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 190 stepeni 25-30 minuta. Postupak ponoviti sa drugom polovinom smese. Ostaviti kore da se ohlade. Ohlađene kore preseći vodoravno na pola, kako bi se dobile četiri kore.
Za fil staviti mleko i šećer da provre. Kada počne da ključa, dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi. Potom dodati i puter i takođe ga ototpiti. Na kraju usuti mlevene orahe ili lešnike i kratko promešati, da se sasvim sjedini.
Na dno kalupa u kome su se pekle kore staviti papir za pečenje, pa staviti prvu koru. Preko kore usuti trećinu pripremljenog fila. Odozgo staviti drugu koru, pa usuti i drugu trećinu fila. Ponoviti postupak, a odozgo treba da bude kora. Pritisnuti rukom i izravnati, pa ostaviti u frižideru preko noći. Sutradan je ukrasiti.Probajte i recept za spektakularnu Merlinka tortu.
Za ukrašavanje zagrejati pavlaku za šlag, pa dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se sasvim ne otopi.
Ovako pripremljeni ganaš krem ostaviti da se sasvim ohladi. Ohlađen krem umutiti mikserom, pa premazati stranice i vrh torte i ukrasiti po želji.
BONUS VIDEO
(Espreso/stil.kurir/Lana Vidović)