paŽnja
ZBOG OVE POSNE HRANE JELENA ĐOKOVIĆ I NJENA DECA SU ZDRAVI KAO DREN: Svakodnevno ih TIME HRANI, odmah zapišite OVO
Jelena Đoković se trudi da i deci obezbedi zdrave obroke, pa je i sama završila kurs iz nutricionizma
Ishrana Novaka Đokovića je uvek zanimljiva tema, ne samo kod nas već i u celom svetu. Najbolji teniser planete odbija da se svrstava u vegane ili vegetarijance, ali uvek naglašava da su se njegovo zdravlje i kondicija drastično popravili kad je prestao da jede meso.
Jelena Đoković se trudi da i deci obezbedi zdrave obroke, pa je i sama završila kurs iz nutricionizma. Povremeno objavljuje i recepte, a oni su svima dobrodošli u vreme posta.
Kinoa sa povrćem
Kinou možete da pripremate kao pirinač. Najbolje je da je malo isperete i potopite pre kuvanja, a zatim stavite vodu da prokuva, dodajte kinou i kuvajte na tihoj vatri dok ne omekša.
Razmera je oko dve šolje vode na jednu šolju kinoe, a kuvanje traje kraće - petnaestak minuta.
Možete je služiti za bilo koji obrok - za doručak dodajte seckano voće, za ručak ubacite sastojke za salatu ili pilav a uveče je najbolje da je pomešate sa malo seckane ili propržene šargarepe i začinite po ukusu.
Evo jedne ideje za recept:
2 šolje kuvane kinoe
1 šolja rendane šargarepe
1 glavica crvenog luka
1 žuta paprika
1 veza peršuna
jabukovo sirće
maslinovo ulje
so i biber
Priprema: Kinou potopite oko pola sata pa je skuvajte. Narendajte šargarepu i sitno iseckajte luk i papriku. Pomešajte sve sastojke, začinite po ukusu i služite blago rashlađeno.
Testenina sa pesto sosom
Sastojci:
2 veze svežeg bosiljka
100 g pinjola (isprobajte i varijantu s bademom)
malo maslinovog ulja
testenina
Priprema: Testeninu skuvajte u većoj količini posoljene vode. Ocedite i malo vode sačuvajte. Bosiljak sameljite u blenderu sa bademima i maslinovim uljem. Izmešajte testeninu sa sosom, dodajući pomalo vode od kuvanja da doterate gustinu sosa. Posolite po želji.
Brusketi bez hleba
Sastojci:
5 velikih krompira isečenih na pola
2 paradajza
malo svežeg bosiljka
beli luk
so i biber
Krompir skuvajte sa korom. Oljuštite ga pa isecite na kolutove. Naseckajte paradajz, na svaki kolut krompira stavite po jednu kašiku. Pospite seckanim belim lukom i bosiljkom, poprskajte maslinovim uljem i solju, pa kratko zapecite u rerni.
(Espreso/Lepa i srećna/J.G.)