uuuh, kakav ukus!
MAĐARSKE POSNE ŽERBO KOCKE ĆE OBOŽAVATI SVAKI GOST: Savršena poslastica sa DŽEMOM i orasima za slavsku trpezu
Žerbo kolač, kocke ili štanglice su jedan od čuvenih mađarskih slatkiša
Postoji mnogo recepata, uistinu vrlo sličnih, a kolač se može praviti i u posnoj i u mrsnoj varijanti. Najbolje su kada malo odstoje, tada malo omekšaju, a svi sastojci se lepo povežu.
Ovo je recept za posne žerbo kocke, koje se tope u ustima i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Probajte i posne baklava rolnice sa orasima.
Sastojci:
Za kore:
200 ml kisele vode
50 ml obične vode
pola kesice suvog kvasca
1 kašika šećera
200 ml ulja
500 g mekog brašna
prstohvat soli
Za fil:
300 g oraha
250 g šećera
250 g džema od kajsija
Za glazuru:
200 g čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
Običnu vodu zagrejte, dodajte šećer i kvasac i pustite da se aktivira. Kada je kvasac zapenio, dodajte kiselu vodu, ulje i brašno, pa umesite glatko testo koje se ne lepi. Podelite ga na tri do pet delova, u zavisnosti od ukusa. Svaki deo razvucite u istim dimenzijama na pek-papiru.
Svaka kora bi trebalo da bude približno 25x35 centimetara, što zavisi i od pleha. Orahe sameljite, dodajte im džem i šećer, pa sve dobro sjedinite. U pleh ređajte koru, polovinu fila, koru, drugu polovinu fila i na kraju treću koru.
Kolač izbockajte viljuškom i pecite ga na 180 stepeni dok ne porumeni. Kada je kolač pečen, ostavite ga da se ohladi.
Čokoladu otopite sa uljem na pari i prelijte preko kolača, pa ostavite da se u potpunosti ohladi. Secite parčiće željene veličine i poslužite.
BONUS VIDEO
(Espreso/Stvarukusa/Marija Brčić)