Žerbo kocke, Foto: printscreen/youtube/ Home Made Recipes

uuuh, kakav ukus!

MAĐARSKE POSNE ŽERBO KOCKE ĆE OBOŽAVATI SVAKI GOST: Savršena poslastica sa DŽEMOM i orasima za slavsku trpezu

Žerbo kolač, kocke ili štanglice su jedan od čuvenih mađarskih slatkiša

Objavljeno: 13.12.2023. 20:28h

Postoji mnogo recepata, uistinu vrlo sličnih, a kolač se može praviti i u posnoj i u mrsnoj varijanti. Najbolje su kada malo odstoje, tada malo omekšaju, a svi sastojci se lepo povežu.

Ovo je recept za posne žerbo kocke, koje se tope u ustima i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Probajte i posne baklava rolnice sa orasima.

Sastojci:

Za kore:

200 ml kisele vode

50 ml obične vode

pola kesice suvog kvasca

1 kašika šećera

200 ml ulja

500 g mekog brašna

prstohvat soli

Za fil:

300 g oraha

250 g šećera

250 g džema od kajsija

Za glazuru:

200 g čokolade

3 kašike ulja

Priprema:

Običnu vodu zagrejte, dodajte šećer i kvasac i pustite da se aktivira. Kada je kvasac zapenio, dodajte kiselu vodu, ulje i brašno, pa umesite glatko testo koje se ne lepi. Podelite ga na tri do pet delova, u zavisnosti od ukusa. Svaki deo razvucite u istim dimenzijama na pek-papiru.

foto: printscreen/youtube/ Home Made Recipes

Svaka kora bi trebalo da bude približno 25x35 centimetara, što zavisi i od pleha. Orahe sameljite, dodajte im džem i šećer, pa sve dobro sjedinite. U pleh ređajte koru, polovinu fila, koru, drugu polovinu fila i na kraju treću koru.

foto: printscreen/youtube/ Home Made Recipes

Kolač izbockajte viljuškom i pecite ga na 180 stepeni dok ne porumeni. Kada je kolač pečen, ostavite ga da se ohladi.

foto: printscreen/youtube/ Home Made Recipes

Čokoladu otopite sa uljem na pari i prelijte preko kolača, pa ostavite da se u potpunosti ohladi. Secite parčiće željene veličine i poslužite.

BONUS VIDEO

(Espreso/Stvarukusa/Marija Brčić)