posTan, a slastan!
SAMO OVAKAV SLAVSKI KOLAČ SE MESI ZA SVETOG NIKOLU: Obavezan je na trpezi, a bez ovih UKRASA ga nikako ne mesite
Sveti Nikola je najrasprostranjenija slava i obavezno je da bude posna pošto pada u toku Božićnog posta
Slavlenje slave je jedinstven religijski običaj kojim porodica poštuje ne samo sveca i Crkvu, nego i svoje pretke. 19. decembra obeležavamo najveću srpsku slavu - Svetog Nikolu. Ono što je zajedničko svim Srbima koji slave slavu su žito, slavski kolač, sveća i vino.
Slavski kolač obeležava telo Isusa Hrista, a vino kojim se provila obeležava njegovu krv. Kolač se pravi noć uoči slave sa osveštanom vodom i pšeničnim brašnom. Obavezna dekoracija je pečat sa slovima IS HS NI KA, a to je grčka skraćenica od “Isus Hrist pobeđuje“. Preostala dekoracija može da bude po želji domaćice, a ti ukrasi predstavljaju sreću i blagostanje.
Sastojci:
1 kg oštrog brašna
450 ml vode
1 svež kvasac
100 ml ulja
4 kašičice šećera
2 kašičice soli
Priprema:
Sjedinite sve sastojke dodajući ih lagano dok testo ne postane glatko, a zatim ga ostavite da naraste. Premažite pleh uljem, zatim ga pospite brašnom u tankom sloju (poželjno je da bude okrugli pleh). Naraslo testo premesite na pobrašnjenoj površini pa ga ubacite u pleh.
Pogaču ostavite da naraste jedan sat, a zatim je ispecite u zagrejanoj rerni na 200°C. Ukrase za slavski kolač napravite po ovom receptu.
BONUS VIDEO
(Espreso/stvarukusa)