recept
TRADICIONALNO MAĐARSKO PECIVO - LUKINE POGAČICE: Lako se sprmaju i NEODOLJIVO su UKUSNE, postoji i JAKO VEROVANJE
Tradicionalne mađarske pogačice podsećaju na našu česnicu, samo što ih oni prave za dan Svetog Luke.
Lukine pogačice su tradicionalno mađarsko pecivo koje Mađari spremaju na dan Svetog Luke koji se kod njih obeležava 13. decembra. U nekoliko pogačica se sakriva novčić, a ako ga izvučete cele godine ćete sreće sa novcem.
Naučite kako se spremaju preukusne mađarske pogačice koje se posipaju sirom, a koje možete da služite kao grickalicu kada vam dođu gosti, ali odlične su i za doručak ili večeru.
Sastojci:
650 g brašna
250 g margarina ili putera
1 kašika soli
25 g kvasca
1 kašičica šećera
200 g kisele pavlake
100 ml mleka
1 jaje
1 žumance
tvrdi sir
novčić
Recept za Lukine pogačice sa sirom - luce pogacsa:
Zagrejte mleko, pa dodajte mrvljeni kvasac i šećer. Promšajte i ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. Za to vreme u posudi pomešajte brašno, so i puter i lepo sjedinite. Sipajte aktivirani kvasac, pa dodajte pavlaku i jaje.
Umesite testo, pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe u frižideru nekih 2 sata. Na svakih pola sata izvadite i premesite, pa vratite u frižider. Razvucite testo na debljinu prsta, pa napravite šaru nožem, tako što ćete ga zaseći u obliku kockica. Okruglom čašom vadite oblike, pa u nekoliko sakrijte novčić koji ste dobro očistili.
Poređajte na pleh obložen pek papirom i premažite žumancetom i pospite rendanim sirom. Pecite pogačice u zagrejanoj rerni na 210°C oko 20-30 minuta.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)