savšren ukus
NAJBOLJA POSNA MIMOZA SALATA ZA SVETOG NIKOLU: Sočno predjelo koje se brzo pravi, a prvo nestane sa slavske trpeze
Mnogi slavski dani pred nama "padaju" na posne dane
To, međutim, ne znači da morate da se odreknete i nekih od najdražih recepata sa slavske trepeze, kao što je recimo, mimoza salata.
Danas vam predstavljamo "posnu varijantu" ovog fantastičnog predjela.
Sastojci za posnu mimoza salatu:
- 1 kg krompira
- slatka suva paprika (opciono)
- 1 kg šargarepe
- 1 tegla kiselih krastavaca
- 1 kg posnog majoneza
- so i biber prema ukusu
- dimljena riba (opciono)
- posni kačkavalj
- opciono susam
Priprema posne mimoza salate:
Krompir skuvajte u ljusci, obavezno sa jednom kašikom soli.
Posebno skuvajte i očišćenu šargarepu.
U staklenoj posudi izrendajte red krompira, potom posolite i pobiberite prema ukusu. Ukoliko volite možete da dodate i slatku suvu papriku.
Ukoliko želite mimoza salatu sa dimljenom ribom, sada je trenutak da iscepkate red ribe i da je stavite preko prvog reda krompira.
Namažite jedan sloj posnog majoneza.
Potom izrendajte jedan sloj šargarepe i ponovo posolite i pobiberite.
Još jednom namažite sloj majoneza.
Ostatak krompira i šargarepe narendajte i pomešajte kao novi sloj, i ponovo posolite i pobiberite.
Prekrijte sa još jednim slojem majoneza.
Sledeći sloj su narendani kiseli krastavčići, otprilike oko pola kilograma i malo "jače".
Još jednom stavite sloj majoneza i ukrasite slojem narendanog posnog kačkavalja. Dekorišite prema želji
Ostavite salatu da odstoji u frižideru oko osam sati, pre nego što je poslužite.
BONUS VIDEO
(Espreso/Telegraf)