MORATE ZNATI
ČOVEK KOJI ŽIVI NA JUŽNOM POLU OTKRIO KAKO SE OBLAČI NA MINUS 70 DA MU NE BUDE HLADNO: Ova 4 sloja IMA svaki dan
Evo kako se oblači čovek koji živi na Južnom polu
Amerikanac Džef Kaps jedan je od retkih ljudi na planeti koji je imao priliku da živi na Južnom polu, najhladnijem mestu na svetu. Na Antarktiku temeperatura se spušta i do minus 76, što je temeperatura izmerena u najhladnijem danu ove zime, a ovaj mladi čovek redovno snima priloge o svojoj svakodnevici u ne tako uobičajenim uslovima.
Ono što je mnoge zanimalo jeste kako Džef podnosi takvu hladnoću i kako se uopšte oblači kako bi bio spreman da izađe napolje u tim surovim uslovima.
"Pošto je Antarktik jedino mesto na svetu koje je ovoliko hladno, mnogo ljudi se pita kako se oblačimo za takvu vrstu hladnoće. Počinjemo sa osnovnim slojem odeće koji je u celosti od vune. Drugi sloj su pantalone koje imaju postavu od flisa i pamučni džemper", otkriva on, a potom kombinuje odeću i sa postavljenim, vodootpornim kombinezonima.
Sva tri navedena sloja služe kako bi utoplili čoveka, a potom sledi i četvrti sloj koji on naziva "sloj protiv vetra" - sastoji se od šuškave, veoma tople jakne koja prati liniju tela kako bi zadržala svu toplotu. Na kraju oblači i debelu parku.
Džef takođe nosi i specijalizovane čizme, kapu obloženu krznom i tri gamaše za vrat, od kojih mu jedna pokriva skoro celo lice. Takođe, nosi i debele rukavice, kao i lampu koju stavlja na čelo, a koja mu pomaže da vidi kuda ide u mraku.
Iako se on dobro ušuškao, temperature se toliko niske da nije moguće ostati napolje duže od 40 minuta, te mu ova oprema služi samo da prošeta između nekolicine objekata na Južnom polu.
Jedan od najgledanijih Džefovih snimaka je onaj na kome on pokušava da popije pivo napolju, a to je doslovce nemoguće - u momentu kada je krenuo da pivo sipa u čašu, ono se zaledilo iste sekunde. Isto mu se desilo i sa kafom; samo što je krenuo da je promeša u šolji, skroz se zaledila.
Spoljna temperatura na Južnom polu redovno dostiže više od tri puta nižu temperaturu nego u recimo komercijalnom zamrzivaču koji radi na oko minus 20. To znači da bi se na takvim temperaturama hrana zamrzla iste sekunde kada biste je jednostavno ostavili napolju.
Zanimljivo iskustvo, nema šta!
Bonus video:
(Espreso/Blic Žena)