KOLIKO KOŠTA PRIPREMA POSNE TRPEZE?
KOLIKO KOŠTA SLAVSKA TRPEZA ZA SVETOG NIKOLU? Espreso donosi RAČUNICU za POSNU SLAVU, cela PLATA ode na PRIPREMU!
U velikom broju domaćinstava Sveti Nikola će se obeležiti kao posna slava, a Espreso je izračunao koliko novca je potrebno izdvojiti za trpezu
Srpska pravoslavna crkva i vernici u utorak obeležavaju Svetog Nikolu - najveću porodičnu slavu u Srbiji i dijaspori!
Nikoljdan slavi najviše domova u Srbiji. Broj svečara prelazi 30 procenata ukupnog stanovništva naše zemlje.
Ako uzmemo u obzir da prosečna porodica ima oko dvadesetak gostiju za slavskom trpezom, onda je potpuno jasna izreka “pola Srbije slavi Nikoljdan, a druga polovina odlazi u goste.”
Smatra se da je Sveti Nikola bio zaštitnik srpskih kraljeva i vladara.
Poštovanje ovog sveca u našem narodu objašnjava se ugledom koji je stekao još za života, u rimsko doba.
Prelazeći u hrišćanstvo, za patrona ga je birao veliki broj Srba. Sveti Nikola Čudotvorac svojim životom nametnuo se kao simbol hrišćanskih vrednosti. Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe i već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju. Napuštajući paganska verovanja, Srbi su na primeru Nikolaja Mirlikijskog prepoznavali značaj i smisao hrišćanstva.
Koliko je poštovan govori i podatak da je njemu posvećena gotovo polovina hramova SPC. Kako navodi Opanak, Sveti Nikola je takozvana krovna, manastirska slava Srpske patrijaršije. U okviru SPC postoji više od 600 crkava i manastira posvećenih Svetom Nikoli.
U velikom broju domaćinstava ova slava će se obeležiti kao posna, a Espreso je izračunao koliko novca je potrebno izdvojiti za trpezu.
Ono što je definitivno jeste da je priprema posne trpeze skuplja nego priprema mrsne.
Svečari koji spremaju posnu slavu za najviše 20 gostiju treba da kupe oko 15 ili 20 kilograma ribe - oslića, soma, šarana i/li pastrmke. Takođe, popularna je i morska riba poput orade i lososa.
Zamrznuti oslić u marketima se može nabaviti na sniženju za manje od 400 dinara, a zamrznuta skuša za oko 450 dinara po kilogramu.
Kilogram svežeg šarana u marketima košta od 599 do 700 dinara.
Kilogram orade je značajno skuplji i može se pazariti po ceni od 970 do 1.100 dinara.
Kilogram očišćenog soma u ribarnici košta 1.400, dok su fileti oko 1.800 dinara.
Brancin u ribarnici košta 1.250 dinara po kilogramu. Kilogram fileta od lososa ide i preko 2.500 dinara.
Mnogi se opredeljuju za praktičniju opciju, pa doplate uslugu pečenja ribe. Tako pečena pastrmka i šaran u ribarnicama koštaju do 2.200 dinara do 3.000 dinara.
Kilogram pečenog smuđa je 3.600, a skuša i oslić su znatno jeftiniji. Njihova cena je oko 1.500 dinara.
Ljubitelji dimljene ribe za ovaj specijalitet na slavskoj trpezi će izdvojiti od 3.690 do 6.000 dinara. Najskuplja opcija je kilogram dimljenih fileta lososa.
Cenovnik za posnu trpezu
Slavska sveća 350 dinara
Žito 400 dinara
Slavski kolač (kupovni) 500 dinara
Hleb (10 vekni) 800 dinara
Pita posna (2 kg) 1.200 dinara
Rolati posni (3 kg) 3.000 dinara
Pasulj (2,5 kg) 1.000 dinara
Kiseli krastavci (2 kg) 400 dinara
Krompir (5 kg) 450 dinara
Riblja čorba (5l) 2.500 dinara
Sarma posna (40 kom.) 4.000 dinara
Pržena riba (15 kg) 33.000 dinara
Sitni kolači (3 kg) 5.000 dinara
Torta (3 kg) 3.000 dinara
Piće 10.000 dinara
Pojedine ribarnice prodaju i riblje čorbe i pripremljene krompir salate. Litar riblje čorbe od lososa se može kupiti i za 590 dinara, kao i kilogram krompir salate.
Računica pokazuje da samo za ribu na slavskoj trpezi (za 20 osoba) treba izdvojiti najmanje 14.000 dinara (najjeftinija opcija je sveži šaran u marketima čija je cena do 700 dinara za kilogram)
Ko se opredeli za naručivanje pržene pastrmke u ribarnici (15 kilograma) izdvojiće najmanje 33.000 dinara.
Osim ribe, na trpezi će se naći i posne sarmice, rolati i salate. Za pripremu posne sarme treba izdvojiti oko 4.000, dok su rolati oko 3.000 dinara.
Naravno, tu je i desert. Posna torta je najmanje 3.000 dinara, dok tri kilograma posnih kolača košta oko 5.000 dinara.
Što se pića tiče, za sokove, vino i druga alkoholna pića treba izdvojiti najmanje 10.000 dinara.
Slavska sveća je oko 350 dinara.
Osim sveće, žito je neizostavni deo svake slavske trpeze a njegova priprema košta oko 400 dinara (pola kilograma).
Dakle, da podvučemo crtu- za pripremu posne trpeze domaćinstvo mora da izdvoji minimum 45.000 dinara do 60.000 dinara.
Datumi najvećih slava do kraja godine
Decembar
04. Vavedenje presvete Bogorodice
17. Sveta Varvara
19. Sveti Nikola
Običaji za Svetog Nikolu
Stari narodni običaj kaže da bi domaćini već danas morali da počnu sa pripremama za goste koje će dočekivati sutra. Postoji nepisano pravilo da domaćini mogu samo da pripremaju hranu, dok se drugi kućni poslovi ne smeju obavljati dan pre i dan nakon slave.
Nikoljdanu se ipak najviše raduju deca, jer Sveti Nikola na belom konju obilazi svu decu i deli im poklone, svakome prema zaslugama. Poklon se stavlja u dečije cipele, koje se zbog toga ostavljaju na prozoru.
Duh pomaganja i darivanja siromašnih bio je smisao i životno opredeljenje Svetog Nikole, pa treba darivati one koji nemaju i pomoći im, baš kao i decu, jer je Sveti Nikola voleo decu i brinuo o njima, pa ih je stalno darivao. Zato je tradicija da se darivaju orasi, lešnici, jabuke i slatkiši.
Veruje se da će svako žensko dete rođeno dan uoči Nikoljdana imati veoma srećan brak.
Uz sveću i slavski kolač, kao i Oče naš okupljaju članovi porodice, mole Bogu i slave ovog svetitelja kao svog zaštitnika. Neke nerotkinje upravo se Svetom Nikoli mole za porod, piše Mondo.
Sveti Nikola je i esnafska slava, on je zaštitnik lađara, splavara, ribara i vodeničara. Baš zato mornari na ovaj dan ne isplovljavaju, pa se ovo zove i "vodena slava”, a veruje se da ne treba započinjati ni putovanja.
Da li je Sveti Nikola vaša krsna slava? Ukoliko jeste, napišite nam u komentarima koliko novca vi potrošite na pripremu slavske trpeze.
Bonus video:
(Espreso)