SVETI NIKOLA
VERUJE SE DA SE OVAKO NAVLAČI BOŽIJI GNEV: Sveštenici otkrili šta NIKAKO NE SME da bude na stolu za SVETOG NIKOLU
I na sajtu Srpske pravoslavne crkve jasno je naznačeno da se sveti Nikola mora slaviti posno
Više od polovine pravoslavnih vernika širom sveta uskoro slave krsnu slavu, Svetog Nikolu. Sveti Nikola rođen je na početku četvrtog veka nakon Hrista u azijskom delu Turske, u pokrajini Likiji.
Supice, sarmice, pečenje, kolačići. A da, i žito i vino, ko baš poželi... Srpska slava simbol je gostoprimstva, bogate trpeze i vesele atmosfere. Valja da bude dovoljno ića i pića, a za nekoga to znači i mnogo mesa, pavlake, majoneza, sireva...
Ako ovako slavite Svetog Nikolu, sveštenicima se to baš i neće dopasti jer se praznik pada na veliki Božićni post.
- Onaj ko slavi svetog Nikolu ne bi trebalo da mrsi. Tog dana trebalo bi da se pričesti i ode na službu. Oni koji mrse čine pogrešnu praksu i pogrešno slave - priča protojerej Miodrag Pavlović iz Niša.
I na sajtu Srpske pravoslavne crkve jasno je naznačeno da se Sveti Nikola mora slaviti posno. Ovo je deo teksta koji je napisala bratija manastira Visoki Dečani:
- Veoma je važno da pravoslavni hrišćani redovno poste svoje slave koje padaju u posne periode, kao što je npr. sveti Nikola i dr. Spremanje ovih slava na mrsnoj hrani i uz nedolično i razuzdano veselje smatra se grehom i time umesto da svetitelju ukažemo čast i poštovanje navlačimo na sebe Božji gnev.
Sveti Nikola nikako nije datum za prase na stolu.
Dakle, premda je slava vreme kada se susrećemo sa dragim ljudima, gostimo i proslavljamo, duhovni aspekt ne bi trebalo da padne u drugi plan, pa je važno da pazimo i kako se hranimo, šta govorimo, čemu se smejemo i da li možda i u radovanju nekada preterujemo.
Bonus video:
(Espreso / SD)