oduševićete se
NAPRAVITE SAMI POSNO MLEKO: Jeftinije je 3 puta nego u prodacnici, idealno za torte, kolači kafu
Recept za posno sojino mleko koji će vas oduševiti
U toku je Božićni post i ako ga se pridržavate, na pravom ste mestu.
Ako spadate u one koji ne mogu da zamisle dan bez kafe sa mlekom ili volite domaće slatkiše koji sadrže isto, ne brinite, jer možete lako da napravite i odlično posno sojino mleko. Takođe ne propustite ni naš recept za posni krem sir.
Bar 3 puta je jeftinije nego kupovno, a brzo i lako se pravi. Možete dodavati u soseve, ali i u kolače ili kafu.
Sastojci:
100 g nepečene soje u zrnu
1 kašičica meda
1 kašičica vanilin šećera
1,5 l vode
2 pamučne pelene ili gaza
Priprema:
U šerpu sipajte soju i prelijte je vodom (1/2 l), pa ostavite preko noći. Ujutru procedite i sameljite u blenderu, a možete da koristite i mašinu za meso ako imate. Vratite soju u šerpu i sipajte vodu (1 l), pa kuvajte dok ne proključa. Zatim je sklonite sa šporeta i ostavite da se malo ohladi.
U drugu šerpu stavite pamučne pelene ili gazu i sipajte smesu sa sojom. Zatvorite pamučne pelene i dobro procedite. U dobijeno sojino mleko sipajte med i vanilin šećer, pa dobro promešajte i sipajte u sterilisanu flašu.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)