Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

savet

KUVAR OTKRIO TRIK KAKO DA NEUTRALIŠETE MIRIS DINSTANJA LUKA: Ne treba vam ASPIRATOR, 1 kesica ovoga je DOVOLJNA

Evo kako da neutrališete neprijatni miris dinstanja luka

Objavljeno: 11.12.2023. 13:06h

Neprijatan miris prženog luka više se neće širiti vašom kućom

Zbog mirisa koji se oslobađa tokom dinstanja, priprema jela koja u sebi sadrže luk nije baš omiljena.

Prilikom dinstanja dominiraće miris luka, koji će se uvući u celu kuću, kosu i garderobu.

Glavni krivac neprijatnih mirisa je oslobađanje sumpora iz luka, do kojeg dolazi prilikom termičke obrade. Ipak, postoji način pomoću kojeg se neprijatan miris može izbeći.

foto: Profimedia

Glavni saveznik u borbi protiv jakog mirisa luka jeste soda bikarbona.

Nakom seckanja crnog secluka, potrebno je spustiti ga u tiganj sa zagrejanim uljem i jednog kafenom kašičicom sode bikarbone. Ukoliko se radi o većoj količini luka, više od pola kg, potrebno je dodati supenu kašiku sode. Luk dinstati kao i inače.

Još jedna dobra stvar jeste što će se luk zgusnuti, te će biti lakši za varenje. Takođe, moguće je izbeći upotrebu zaprške, jer će soda bikarbona lepo zgusnuti luk i postići isti efekat kao zaprška.

Ovaj trik takođe koriste i profesionalni kuvari.

Bonus video:

(Espreso/Krstarica)