AL SE NEKAD DOBRO JELO
RECEPT ZA STARINSKU GIBANICU UZ KOJI NE MOŽETE DA POGREŠITE: Pravo sa trpeze srpskog seljaka, curi mast niz bradu
Tepsiju dobro podmažite uljem
Gibanica je jedno od omiljenih jela svih generacija. Mnoge podseća na detinjstvo kada su je bake spremale, a miris koji se širio kućom se pamti i dan-danas.
Primamljiv miris i još bolji ukus razlog su zbog kog i novopečene domaćice žele da nauče recept za gibanicu.
Zato smo mi danas za vas pripremili recept za ovu pitu, a potrebno je samo da pažljivo sledite sve korake.
Sastojci:
500 g gotovih kora
500 g sitnog sira
1 dl ulja
1 kesica praška za pecivo
3 jajeta
3 dl kisele vode
Priprema:
U veću posudu stavite sir, pa dodajte jaja i sve dobro sjedinite. U dobijenu smesu stavite prašak za pecivom pola decilitra ulja i sve izmešajte.
Dok mešate, dodajte polovinu, a zatim i celu čašu kisele vode. Potrebno je da vam ostane jedan decilitar kisele vode.
Tepsiju dobro podmažite uljem. Ostatak ulja pomešajte sa kiselom vodom.
Na dnu tepsije poređajte dve kore i premažite ih smesom od ulja i vode.
Dve kore ostavite sa strane.
Zatim, uzimajte koru po koru i zgužvanu je utapajte u fil sa sirom i jajima, pa tako natopljene kore ređajte i tepsiju jednu do druge.
Vodite računa da ne budu previše blizu jedna do druge i da ih ne natopite previše filom.
Kada ostanete bez kora, preklopit ih onim dvema koje ste sačuvali na početku.
Gibanicu pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 45 minuta.
Kada je gotova, ostavite je da se prohladi, a onda je poslužite.
Prijatno!
Bonus video
(Espreso/Telegraf.rs)