Foto: Baka

AL SE NEKAD DOBRO JELO

RECEPT ZA STARINSKU GIBANICU UZ KOJI NE MOŽETE DA POGREŠITE: Pravo sa trpeze srpskog seljaka, curi mast niz bradu

Tepsiju dobro podmažite uljem

Objavljeno: 10.12.2023. 17:50h

Gibanica je jedno od omiljenih jela svih generacija. Mnoge podseća na detinjstvo kada su je bake spremale, a miris koji se širio kućom se pamti i dan-danas.

Primamljiv miris i još bolji ukus razlog su zbog kog i novopečene domaćice žele da nauče recept za gibanicu.

Zato smo mi danas za vas pripremili recept za ovu pitu, a potrebno je samo da pažljivo sledite sve korake.

Sastojci:

500 g gotovih kora

500 g sitnog sira

1 dl ulja

1 kesica praška za pecivo

3 jajeta

3 dl kisele vode

Priprema:

U veću posudu stavite sir, pa dodajte jaja i sve dobro sjedinite. U dobijenu smesu stavite prašak za pecivom pola decilitra ulja i sve izmešajte.

Dok mešate, dodajte polovinu, a zatim i celu čašu kisele vode. Potrebno je da vam ostane jedan decilitar kisele vode.

Tepsiju dobro podmažite uljem. Ostatak ulja pomešajte sa kiselom vodom.

Na dnu tepsije poređajte dve kore i premažite ih smesom od ulja i vode.

Dve kore ostavite sa strane.

Zatim, uzimajte koru po koru i zgužvanu je utapajte u fil sa sirom i jajima, pa tako natopljene kore ređajte i tepsiju jednu do druge.

Vodite računa da ne budu previše blizu jedna do druge i da ih ne natopite previše filom.

Kada ostanete bez kora, preklopit ih onim dvema koje ste sačuvali na početku.

Gibanicu pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 45 minuta.

Kada je gotova, ostavite je da se prohladi, a onda je poslužite.

Prijatno!

Bonus video

(Espreso/Telegraf.rs)