Foto: Printscreen/TikTok/ketowithmacey

pravo starinsko

3 NAJUKUSNIJA DORUČKA IZ PROŠLOG VEKA: Naši preci su odrastali na njima - recepti koji se ne zaboravljaju

Tri najukusnija doručka iz prošlog veka na kojima su naši preci odrastali, a recepte niko ne može da zaboravi

Objavljeno: 10.12.2023. 14:10h

Najukusnija jela uvek ispadnu od najjednostavnijih sastojaka koje svi već imaju kod kuće.

Naši preci su se tako i podizali, a i sam period prošlog veka nije baš davao veliki izbor namirnica.

Danas deca najviše i vole da jedu ono što im spreme bake i deke, jer su to ukusi koji ne mogu da se zaborave, a pritom su i najbolje napravljeni.

Ono što svi volimo jeste kremast kačamak na kojem smo odrasli, ali ispred vas su sada tri doručka iz prošlog veka kojima se i dan danas svi vraćamo.

Jaja u tiganjufoto: Printscreen/Youtube/vuk1vuk

Tu je spisak sa receptima.

1. Jaja i slanina na masti

Potrebno je:

malo slanine tanko isečene

2 jaja

slatka začinska paprika

Prženje slaninefoto: Printscreen/TikTok/noflakeysalt

svinjska mast

kriška hleba

Priprema:

Ispržite jaja na oko uz slaninu, potom na krišku hleba namažite malo masti i pospite odozgo papriku. Za svega par minuta nekada najomiljeniji doručak u Srbiji je spreman.

2. Prženice

Potrebno je:

bajat hleb

Prženicefoto: Printscreen/Youtube/ Natašin kutak

2-3 jaja

malo mleka

Priprema:

Umutite jaja i malo ih posolite, pa u tu smesu sipajte mleko. Hleb isecite na kriške, pa umočite u dobijenu smesu. Pržite na malo zagrejanog ulja i stavljajte na ubrus da se ocede od ulja.

Možete ih jesti uz sir, pečenicu, salatu, jogurt, ali si odične i sa džemom!

3. Gibanica

500 ml jogurta

1 kg kora za pite

200 ml vode

500 gr starog slanog sira

8 celih jaja

Smesa za gibanicufoto: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny

2 kašičice soli

200 ml ulja

Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje. Podeliti kore na 6 delova. Podeliti sir na 5 delova.

Podmazati veliki pleh i poslagati prvi deo kora jednu na drugu i svaku premazati sa malo ulja. Na zadnju koru staviti komadiće sira. Tako raditi do kraja sa korama i sirom.

Umutiti jaja sa solju, dodati jogurt i vodu, ako vam je ostalo ulja i njega ( mada meni nije ) i sve umutiti.

Gibanicafoto: Printscreen/Youtube/Home Made Recipes

Iseći gibanicu oštrim nožem pa zaliti u proreze preliv svuda po malo. Nagnuti pleh levo i desno i napred i nazad kako bi preliv svuda prošao.

Staviti da se peče sve do zlatno braon boje. Pitu iseći ponovo po prorezima, pokriti krpom i prohladiti.

Bonus video:

(Espreso/Stil/I.B.)