sjajno
NAJLAKŠI RECEPT ZA NAJUKUSNIJU TORTU HAVANA: Gotova je za MANJE od POLA SATA i najvažnije je da se KORE NE PEKU
Osvežavajući desert idealan za svaku priliku
Torta Havana , iako joj ime asocira na daleku Kubu nema tačno značenje svog naziva i nedostaju istorijski podaci o njenom poreklu. Ono što je sigurno jeste da ova lagana i kremasta poslastica donosi osvežavajuću notu tropskih plaža, idealno je za hladne mesece kad nam fali taj sunca zrak.
Bogata aroma orašastih plodova, karakteristična za Havana tortu, neizostavan je deo zimske kuhinje i prazničnih slatkiša, naročito kad je upotpunjena prelepim hrskavim karamelom. Ova poslastica stoga postaje sveprisutna tokom Novogodišnjih i Božićnih praznika, jer unosi notu egzotike u tradicionalne praznične trpeze.
Ono što ovu tortu čini još primamljivijom jeste činjenica da se kore za nju ne peku. Brza priprema i minimalan broj sastojaka čine je ekonomičnim rešenjem u poređenju s kompleksnijim tortama koje zahtevaju više koraka i filova. Ipak, zadovoljstvo koje pruža na nepcima ne može se meriti ni sa čim drugim – kao da ste proveli dan u kuhinji, iako je istina suprotna!
Vreme pripreme:
30 minuta
Sastojci:
1 l mleka
3 kesice želatina (30g)
400 g šećera
1/2 l slatke pavlake
200 g napolitanki
200 g lešnika
200 g mlevenog keksa
Priprema:
1. Otopite pola količine šećera u šerpici pa dobijeni karamel izlijte na pek-papir i ostavite da se ohladi. Dobijenu smesu izmrvite prstima na sitnije komade.
2. Komade karamela ubacite u secka sa lešnikom i napolitankama a na kraju dodajte mlevenu plazmu. Dobijenu smesu za koru podelite na 5 jednakih delova
2. Želatin razmutite u malo mleka. Ostatak mleka skuvajte sa ostatkom šećera. Kad provri, u razmućen želatin dodajte 2 kašike vrelog mleka, pomešate da nema grudvica, pa ubacite u mleko sa šećerom.
3. Pavlaku umutite mikserom u čvrst šlag i ulijte ohlađeno mleko sa želatinom.
4. U kalupu s pokretnim ivicama (ili šerpu) obloženom pek-papirom ubacite jedan deo kore, utapkajte da se lepo rasporedi pa namažite šlagom s mlekom. Ređajte naizmenićno koru i fil i završite korom.
5. Ostavite preko noći u frižideru.
Bonus video:
(Espreso/24sedam)