recept
NEMCI SAMO OVAKO PRAVE SVINJSKU KOLENICU I ZATO JE NAJBOLJA: Ukusno jelo koje SRBI OBOŽAVAJU u sosu od 1 NAPITKA
Napravite svinjsku kolenicu u pivu po tradicionalnom nemačkom receptu. Neverovatno hrskava kožica i mekano meso
Svečana trpeze ne može da se zamisili bez dobrog mesa, a umesto pečenja ove godine poslužite svinjsku kolenicu. Hrskava kožica i mekano meso su nešto što svi vole, a uz ovaj recept je to zagarantovano. Nije mnogo komplikovano za pripremu, a ono što ovo svinjsko meso čini najukusnijim je sos od piva i najbolja marinada.
Sastojci:
1,25 kg svinjske kolenice
2 kašike sirćeta
3 čena belog luka
Za marinadu:
2 kašičice soli
1 kašičica bibera
1 kašičica bobica kleke
1 kašičica semena kima
1 kašičica semena komorača
Za sos od piva:
2 šolje tamnog piva
2 šolje pilećeg bujona
1 šargarepa
1 crni luk
1 glavica belog luka
5 bobica kleke
2 lovorova lista
2 kašičice kukuruznog brašna
1/2 šolje vode
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
Recept za svinjsku kolenicu u sosu od piva:
Svinjsku kolenicu iglom koju ste sterilisali ili nožem probušite/zasecite na nekoliko mesta. Pazite da ne probijete mast u meso. Utrljajte 1 kašiku sirćeta samo na svinjsko meso, uključujući unutrašnje pukotine (pukotine i meso ispod kože gde se susreće sa mesom). Pazite da ne ogulite kožu. Zasecite meso, pa napunite čenovima belog luka koji ste isekli na 2 dela.
Lepo u svinjsku kolenicu utrljajte ulje, a onda i utrljajte začine za marinadu. Povucite kožu svinjske kolenice na dole, pa zabodite dva štapića za ražićnjic u obliku slova X (vidi video). Ostavite da se meso marinira preko noći. U tepsiju sipajte pivo, bujon, seckanu šargarepu, crni luk i beli luk isečen na pola. Dodajte bobice kleke, lovorov list. Stavite tepsiju ispod rešetke, a kolenicu stavite na rešetku. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 2 sata i 10 minuta (Ako je tečnost u tiganju preniska i postoji opasnost da se osuši, prelijte sa 1/2 šolje vode odjednom).
Izvadite kolenicu iz rerne, prebacite u pleh. Povećajte temperaturu na 240°C, a kolenicu premžite sirćetom (1/2 kašike). Pecite još 30 minuta, pa premažite ponovo sirćetom. Ostavite da odmori 15 minuta pre služenja. Procedite tečnost iz tepsije i sipajte u šerpu. Povrće pristiniste u situ da tečnost iscuri u sos, pa dodajte vodu koju ste pomešali sa skrobom. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)