Svinjska kolenica, Foto: Printscreen/Youtube/SOS Kuhinja/Kitchen

recept

NEMCI SAMO OVAKO PRAVE SVINJSKU KOLENICU I ZATO JE NAJBOLJA: Ukusno jelo koje SRBI OBOŽAVAJU u sosu od 1 NAPITKA

Napravite svinjsku kolenicu u pivu po tradicionalnom nemačkom receptu. Neverovatno hrskava kožica i mekano meso

Objavljeno: 09.12.2023. 08:29h > 08:31h

Svečana trpeze ne može da se zamisili bez dobrog mesa, a umesto pečenja ove godine poslužite svinjsku kolenicu. Hrskava kožica i mekano meso su nešto što svi vole, a uz ovaj recept je to zagarantovano. Nije mnogo komplikovano za pripremu, a ono što ovo svinjsko meso čini najukusnijim je sos od piva i najbolja marinada.

Sastojci:

1,25 kg svinjske kolenice

2 kašike sirćeta

3 čena belog luka

foto: Printscreen/Youtube/kuhinjatanja

Za marinadu:

2 kašičice soli

1 kašičica bibera

1 kašičica bobica kleke

1 kašičica semena kima

1 kašičica semena komorača

Za sos od piva:

2 šolje tamnog piva

2 šolje pilećeg bujona

1 šargarepa

1 crni luk

1 glavica belog luka

5 bobica kleke

2 lovorova lista

2 kašičice kukuruznog brašna

1/2 šolje vode

1 kašičica šećera

1/2 kašičice soli

Spremanje ukusne svinjske kolenice zahteva vremenafoto: Printscreen/Youtube/receptizamojeunucicebyervi8826

Recept za svinjsku kolenicu u sosu od piva:

Svinjsku kolenicu iglom koju ste sterilisali ili nožem probušite/zasecite na nekoliko mesta. Pazite da ne probijete mast u meso. Utrljajte 1 kašiku sirćeta samo na svinjsko meso, uključujući unutrašnje pukotine (pukotine i meso ispod kože gde se susreće sa mesom). Pazite da ne ogulite kožu. Zasecite meso, pa napunite čenovima belog luka koji ste isekli na 2 dela.

Lepo u svinjsku kolenicu utrljajte ulje, a onda i utrljajte začine za marinadu. Povucite kožu svinjske kolenice na dole, pa zabodite dva štapića za ražićnjic u obliku slova X (vidi video). Ostavite da se meso marinira preko noći. U tepsiju sipajte pivo, bujon, seckanu šargarepu, crni luk i beli luk isečen na pola. Dodajte bobice kleke, lovorov list. Stavite tepsiju ispod rešetke, a kolenicu stavite na rešetku. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 2 sata i 10 minuta (Ako je tečnost u tiganju preniska i postoji opasnost da se osuši, prelijte sa 1/2 šolje vode odjednom).

Izvadite kolenicu iz rerne, prebacite u pleh. Povećajte temperaturu na 240°C, a kolenicu premžite sirćetom (1/2 kašike). Pecite još 30 minuta, pa premažite ponovo sirćetom. Ostavite da odmori 15 minuta pre služenja. Procedite tečnost iz tepsije i sipajte u šerpu. Povrće pristiniste u situ da tečnost iscuri u sos, pa dodajte vodu koju ste pomešali sa skrobom. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa)