paŽnja
OVAJ PASULJ JE LIČNO JEO VOŽD KARAĐORĐE: Može da bude i POSTAN I MRSAN, a OVO U NJEMU je kao stvoreno za SRBE
U oba slučaja beli pasulj, onaj krupniji, nalijte hladnom vodom koja se baci kad provri
Potrebno je
500 g belog pasulja
1 kašika masti
2 kašike čvaraka
so, biber, beli luk
Priprema
Vožd je bio veoma umeren u jelu i piću. U ono doba se u Šumadiji pravila i posna i mrsna papula. U oba slučaja beli pasulj, onaj krupniji, nalijte hladnom vodom koja se baci kad provri. U drugoj vodi pasulj kuvajte sve dok se zrna ne raskuvaju. Tečnost sačuvajte za dobru čorbu, a oceđeni pasulj dobro izgnječite viljuškom ili istucite drvenim tučkom. U ovako napravljeni pire dodajte so, tucani beli luk, a sve začinite uljem-ako se priprema posna papula. Ako se pravi mrsna papula, prelijte je rastopljenom mašću u kojoj ima i ostataka čvaraka.
(Espreso/Trpeza alo/Ivana Pavlović)