ljudi, predobre su
POSNE PAMUK KIFLICE KOJE SAMO NAŠE BAKE ZNAJU DA SPREME: Najlepše i vazdušaste - testo kakvo do sada niste probali
Posne pamuk kiflice koje samo naše bake znaju da spreme su najlepše i vazdušaste
Božićni post je počeo, a mnogim ženama će kako za slavu tako i za svakodnevne prilike nove ideje za spremanje specijaliteta u kuhinji dobro doći.
Starinske mekane kiflice su nam svima omiljene, a u ovim hladnim danima one nam najbolje dođu jer uz ajvar idu kao podmazane.
Naravno neko ih pravi i u slatkoj varijanti sa džemom ili eurokremom koje su još ukusnije, ali ispred vas su sada one omiljene.
U pitanju su najlepše posne pamuk kiflice koje su toliko vazdušaste da nigde nećete naći bolju pripremu.
Sastojci su ispred vas za taj recept:
lan
500 ml vruće vode
susam
1 sveži kvasac (40 gr)
oko 1 kg brašna
2 kašike šećera
1,5 dcl ulja
2 kašičice soli
5-6 kašika posnog majoneza
Za preliv treba:
100 gr otopljenog vrelog posnog margarina
Priprema je sledeća:
U vrućoj vodi (5 dcl) sa 2 kasike sećera, razmutite kvasac i ostavite da se aktivira, pa dodajte sve ostale sastojke za testo.
Umesite meko, podatno testo i ostavite da udvostruči volumen. Na pobrašnavljenoj podlozi napravite kifle ređajte u pleh sa pek papirom.
Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite nekih 20-tak minuta da narastu.
Premazite svaku kiflu sa malo posnog majoneza i pospite semenkama.
Pecite na 180 stepeni (unapred ugrejana rerna) da lepo porumene.
Kada su kiflice pri kraju, stavite margarin u serpicu i ugrejte da bude vreo.
Kada izvadite kifle, svaku premazujte vise puta sa margarinom i prekrijte krpom.
Bonus video:
(Espreso/Stil/ I. B.)