Torta Greta Garbo, Foto: Printscreen/youtube/Radine Poslastice

bogat recept za sva čula

OVA TORTA JE POZNATIJA OD SVIH HOLIVUDSKIH DIVA ZAJEDNO: Po jednoj od njih je dobila ime, a krasi je GRACIOZNOST

Donosimo vam recept za savršenu Greta Garbo tortu, kojoj niko na svetu ne može da odoli

Objavljeno: 07.12.2023. 12:54h

Retko koja torta može da se meri sa proporcijama i božanskim ukusom kakav ima ova vrhunska bombica. Uživaćete u svakom zalogaju, pritom, recept je izdašan ali imate lepo podeljene korake pripreme tako da ćete se snaći i ako niste posebno vešti.

Sastojci

Za kore:

  • 12 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 300 g mlevenih oraha
  • Za prvi premaz:
  • 120 g šećera
  • 50 g margarina

Za drugi premaz:

  • 120 g čokolade
  • 120 g margarina

Za fil:

  • 12 žumanaca
  • 8 kašika šećera
  • 1 dl mleka
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 250 g margarina
Greta Garbo tortafoto: Printscreen/youtube/Radine Poslastice

Priprema

Belanca i šećer mikserom umutiti, pa lagano mešajući dodavati brašno i orahe, kašiku po kašiku. Od toga peći 4 manje kore ili 2 veće, pa ih posle preseći na pola kako bi dobili 4 manje.

Smesa za korefoto: Printscreen/youtube/Radine Poslastice

Peći 20-25 minuta u zagrejanoj rerni na 180 C. Kada je kora gotova ostaviti je da se hladi, pa je onda seći, ako pravite dve veće.

Za prvi premaz stavite šećer da se karamelizuje na laganoj vatri, pa mu dodajte margarin. Kada se smesa izjednači skinite sa vatre. Sada sa tako vrućom smesom premažite kore, ne morate sve utrošiti, premaz mora biti tanko nanet.

Karamelizovan šećerfoto: Printscreen/youtube/Radine Poslastice

Za drugi premaz napravite od čokolade i margarina glazuru. Premažite preko kora i karamel premaza. Ostavite da se stegne.

Drugi filfoto: Printscreen/youtube/Radine Poslastice

Za to vreme skuvajte fil od žumanaca, šećera i mleka na pari. Kada se fil zgusne ostavite ga da se prohladi, i dodajte mu margarin i vanilin šećer.

Završnica tortefoto: Printscreen/youtube/Radine Poslastice

Mikserom sve sjedinite i premažite kore. Slobodno nanosite deblje fila. Stavite koru preko kore i odozgo premažite sa malo fila. Dekorišite po želji.

BONUS VIDEO

(Espreso/Recepti.com/Kristina Virag)