prelepa
STARINSKI RECEPT ZA GRANDIOZNU MERLINKA TORTU: Nema svečanije poslastice za slavlja - cela JUGA ju je obožavala
Marlenka prelepo izgleda, pa će biti ukras svake svečane trpeze
Marlenku mnogi još nazivaju i medeni kolač po medu koji se stavlja u kore, ne prevladava, ali joj daje posebnu aromu.
Naravno, kada je neki desert ukusan kao ovaj kolač, ne morate ni da čekate određenu priliku da biste ga pripremili. Jednostavno, obradujte svoje najmilije ovim receptom i ukusom koji osvaja.
Sastojci:
3 jajeta
50 g maslaca
600 g šećera (300 g za testo i 300 g za kremu)
150 ml meda
1 kašika sode bikarbone
500 g kisele pavlake
Priprema:
Napunite veliki lonac vodom i stavite na umerenu vatru. U manjoj posudi pomešajte jaja sa šećerom i dobro umutite dok ne dobijete jednoličnu laganu smesu. Dodajte maslac, med i sodu bikarbonu.
Probajte i lažnu kesten tortu.
Stavite posudu na paru u veliki lonac i mešajte smesu 15 minuta dok ne udvostruči volumen.
Smesa treba da bude lagana i prozračna. Postepeno dodajte 1 kašiku brašna i mešajte još 3 minute dok ne dobijete jednoličnu smesu. Sklonite lonac s vatre i s preostalim brašnom zamesite glatko testo. Podelite testo na 8 jednakih delova, zamotajte ih u plastičnu foliju i držite u frižideru pola sata.
Svaki deo razvucite u krug da bude tanka okrugla kora. Stavite koru na podmazan pleh i pecite 3-4 minute na 180°C dok ne dobije zlatnožutu boju. Isecite kore na ivicama da budu jednake i ohladite ih. Ostaci od kora trebaće vam za ukrašavanje torte. Kad se pečeni ostaci testa ohlade, sameljite ih u blenderu i ostavite sa strane.
Nadev napravite tako što ćete pomešati pavlaku i šećer. Dobro izmešajte da se sav šećer rastopi. Na ohlađeno testo razmažite oko tri kašike nadeva, pa tako složite ostale kore dok ne potrošite sve sastojke. Ostatak nadeva premažite preko torte, pa je posipajte s mrvicama od ostataka testa. Ostavite kolač 2 sata na sobnoj temperaturi da se natopi, a zatim ga držite u frižideru najmanje 8 sati.
BONUS VIDEO
(Espreso/zenablic/Marija Brčić)