Posni kolač sa čokoladom i višnjama u plehu, Foto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

ukućani će se oduševiti

NAJSOČNIJI POSNI KOLAČ SA ČOKOLADOM I VIŠNJAMA: Starinska poslastica - sastojci naših baka iz frižidera

Posni kolač sa čokoladom i višnjama je najsočnija starinska poslastica koja se pravi po sastojcima naših baka iz frižidera

Objavljeno: 05.12.2023. 20:26h

Mnogi se pridržavaju Božićnog posta, a to za neke predstavlja veliki problem kada su u pitanju poslastice.

Iako u tim danima mnoge žene prave mekane posne palačinke, baklavu, oblande sa orasima...

Nije loše i da probate nešto novo što ćete praviti i van posta.

U pitanju je najsočniji posni kolač sa čokoladom i višnjama.

Pravi desert posle ukusne posne sarme ili dobrog starog podvarka.

Smesa za posni kolač sa čokoladom i višnjamafoto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

Recept i sastojci su tu:

30 g posne čokolade

1,5 šolja brašna

2 g biljnog želatina (agar agar)

300 g šećera

300 g višanja

Pleh za posni kolač sa čokoladom i višnjamafoto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

60 g kakao praha

25 g griza

540 ml vode

vanilin šećer po ukusu

1 kašičica sode bikarbone

prstohvat soli

1 kašika limunovog soka

3 kašike ulja

Posna čokolada u činijifoto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

Priprema:

U posudi promešajte prosejano brašno, 180 g šećera, 40 g kakao praha, sodu bikarbonu, vanilin šećer i so.

Potom dodajte limunov sok, ulje i 250 ml vode. Pleh obložite pek papirom, pa izlijte smesu za posni kolač i pecite na 180°C oko 40-50 minuta.

Ostavite da se kora ohladi i skinite joj površinskoj sloj, ali ga ne bacajte. U šerpu sipajte 200 ml vode, dodajte 200 g višanja, pa stavite na srednju vatru i sačekajte da smesa provri, a nakon toga ispasirajte višnje kroz cediljku.

Dodajte 60 g šećera i ponovo stavite višnje na laganu vatru, pa dodajte i kukuruzni skrob. Mešajte 15 minuta na laganijoj vatri.

Parče posnog kolača sa čokoladom i višnjamafoto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

Kada se malo ohladi, umutite mikserom smesu sa višnjama oko 10 minuta dok ne postane fil.

Potopite biljni želatin u 50 ml vode 5 minuta, stavite na vatru, sačekajte da provri, prokuvajte par minuta i sipajte u smesu od višanja, pa promešajte sastojke.

U fil sa višnjama za posni kolač dodajte 100 g odmrznutih i oceđenih višanja i dobro promešajte. Ubacite malo površinskog sloja kore koji ste iscepkali u fil sa višnjama.

Premažite ga preko prve kore, pa pokrijte drugom.

Za glazuru posnog kolača u šerpi pomešajte 60 g šećera, 40 ml vode, 20 g kakao praha, na laganijoj vatri mešajte dok ne dobijete homogenu smesu, potom sklonite sa ringle i dodajte čokoladu bez mleka.

Prelijte glazuru preko posnog kolača.

Ostavite da odstoji nekoliko sati u frižideru.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/J.K.)