praznična trpeza u znaku poskupljenja
JOŠ JE U JULU TREBALO DA ODVAJAMO ZA PRAZNIČNU TRPEZU: Namirnice POSKUPELE, a sada i JAGNJEĆE PEČENJE!
Prošle praznične sezone, kilogram jagnjetine išao je i do 2.400-2.500 dinara, što znači da je i ova vrsta mesa poskupela
Do novogodišnjih i božićnih praznika ima još dovoljno vremena, ali oni građani koji organizuju porodični ručak ili večeru, uglavnom već sada znaju šta će pripremati. Neke od nezaobilaznih stavki, koje se svake godine nalaze na prazničnim trpezama građana Srbije svakako su pečenje i ruska salata. Međutim, iako su namirnice iste kao prošle godine, suma novca koja za omiljenu prazničnu hranu mora da se izdvoji veća je nego prošle godine.
Na trpezarijskim stolovima građana, ove praznične sezone verovatno će se naći pečenje, svinjsko ili jagnjeće, kao i ruska salata.
U beogradskim pečenjarama, kilogram prasetine kreće se od 2.200, pa sve do 2.800 dinara.
Tokom prošle praznične sezone, ista količina ovog pečenja koštala je i do 1.900 dinara.
A pre samo dve godine, 2021, kilogram prasećeg pečenja koštao je oko 1.400 dinara.
Poskupela i jagnjetina
Što se tiče jagnjećeg pečenja, kilogram trenutno može da se kupi za 2.500 dinara. S druge strane, u nekim beogradskim pečenjarama cene idu i do 3.000 dinara.
Prošle praznične sezone, kilogram jagnjetine išao je i do 2.400-2.500 dinara, što znači da je i ova vrsta mesa poskupela.
Kada se aktuelne cene uporede sa cenama od pretprošle godine, još bolje se vidi koliko je inflacija uzela maha. Tada, 2021. godine, kilogram jagnjećeg pečenja mogao je da se kupi za 1.700 dinara.
Skočile i cene svežeg mesa
Postoje i oni građani koji se odluče da kupe sveže meso, pa ga pripreme sami i zaobiđu pečenjare. Međutim, i to dosta košta. Recimo, kilogram svinjetine u prodavnicama ide od 900, pa sve do 1.200 dinara. Prošle godine, s druge strane, kilogram svinjetine koštao je između 650 i 800 dinara, a pretprošle još manje – od 400 do 550.
Povoljnija opcija su svinjska leđa sa kostima koja po kilogramu koštaju od 620 do 750 dinara ili plećka koju treba platiti od 700 do 840 dinara po kilogramu.
Što se tiče jagnjetine, u prodavnicama kilgram košta od 1.100 do 1.300, dok je prošle godine mogao da se nađe i za 900, a pretprošle godine cene su išle od 600 do 800.
Poskupela i ruska salata
Još jedan, za većinu građana naše zemlje, sastavni deo praznične trpeze svakako je ruska salata, koja takođe nije odolela poskupljenjima.
Prvi sastojak koji je potreban je majonez, a pakovanje od 285 mililitara košta 180 dinara, dok je 450 grama zamrznute mešavine povrća za rusku salatu 175. Potom, 300 grama šunke košta oko 310 dinara, dok je tegla kiselih krastavaca od 680 grama oko 260 dinara. Međutim, kako recepti sa interneta kažu da je 100 grama sasvim dovoljno, a to košta oko 40 dinara.
Tu su i jaja, koja koštaju 235 dinara, za standardno pakovanje od 10 komada.
Ko prati recept sa interneta, pa u rusku salatu stavi četiri jaja, to će ga koštati 94 dinara.
Dakle, za sve sastojke koji su potrebni za ovo jelo, potrošači treba da izdvoje 800 dinara. Prošle godine, za istu količinu, sa istim sastojcima, bilo je potrebno oko 620 dinara.
Bonus video:
(Espreso / Nova, Dunja Marić)