Sarma, Foto: Printscreen/youtube/Uvek Ukusno

ide voda na usta od samog recepta

SAMO STARE DOMAĆICE OVAKO PRAVE SELJAČKU SARMU: Nema sočnije, ni UKUSNIJE - tradicionalni recept sa SELA

Tradicionalna jela su nam omiljena i ništa se ne može porediti sa njima

Objavljeno: 02.12.2023. 13:38h

Kada pomislimo na pripremu kuvanog kiselog kupusa, odmah se setimo da ga naše mame i bake prave na najukusniji način i da njihovu pripremu ne može da zameni nijedna druga.

Ono što svi volimo je sarma koja je kraljica srpske kuhinje. Svako je sprema na svoj način, a sada ćete videti kako se sprema seljačka sarma, kako samo seljaci znaju da je prave.

Ovo su sastojci za recept za pravljenje seljačke sarme:

  • Paradajz u boci ili paradajz oko 300 ml
  • Veća glava kiselog kupusa
  • Lovorov list
  • Dimljena slanina
  • 6 čena belog luka
  • 1 kg mlevenog mešanog mesa (govedina/svinjetina)
  • 3 glavice crnog luka
  • Meso po želji (vrat, rebra)
  • So i biber
  • Domaća mast
  • Suva paprika
  • Šolja pirinča
Sarmafoto: Printscreen/Youtube/ Uvek Ukusno

Pogledajte i recept za posnu sarmu sa kiselim kupusom.

Priprema:

Propržite luk i beli luk, pa dodajte mleveno meso. Dodajte začine i sol po ukusu. Kada se sve lepo proprži, dodajte oprani pirinač, pa uzmite kupus i uvijte sarmu.

Prženje mesa i začinafoto: Printscreen/Youtube/ Deda Miletova Kuhinja

Uklonite koren sa svakog lista da biste ga lakše umotali. Kada ih umotate, stavite u duboku tepsiju gde ste na dnu namazali masnoću. Ređati sardine i suvo meso, dodati lovorov list po želji.

Ređanje sarmefoto: Printscreen/Youtube/ Uvek Ukusno

Sipajte paradajz, pa dolijte vode da se sarme natopi. Kuvati oko 2 sata, obavezno na laganoj vatri. Na kraju na masti možete propržiti po kašiku brašna i aleve paprike, a pred kraj kuvanja, dok se još krčka, prelijte sosom. Dobićete odličan preliv za sarmu.

BONUS VIDEO

(Espreso/magazin.novosti/Kurir)