Lažna kesten torta, Foto: Printscreen/youtube/Neodoljivi Ukusi

uuh, kakav ukus!

NAJBOLJI RECEPT ZA LAŽNU KESTEN TORTU SA ORASIMA: Savršena POSNA poslastica - izdašan slatkiš koji se ne peče

Neverovatna poslastica sa slatkim krompirom će upotpuniti vašu trpezu za vreme posta

Objavljeno: 02.12.2023. 12:45h

Bilo da je spremate za vikend kako biste se zasladili, ili za neku od predstojećih slava, recept za lažnu kesten tortu ćete zavoleti na prvi zalogaj.

Sastojci za lažnu kesten tortu:

  • 1kg skuvanog krompira za pire (650g belog ili crvenog + 350g batat krompira),
  • 500g šećera u prahu,
  • 250g posnog margarina,
  • 250g posnog mlevenog keksa,
  • 250g mlevenih oraha,
  • 2 kašike kakao praha,
  • kakao za posipanje.

Pogledajte i kako se pravi posna žito torta.

Lažna kesten torta se priprema na sledeći način:

Oljuštiti beli ili crveni krompir, naseći ga na kolutove i skuvati kao za pire, ali ga ne treba soliti.Isto tako oljuštiti batat (slatki krompir), naseći na kockice i takođe staviti da se kuva za pire.Obe vrste krompira procediti, tako vrućeg izmiksati mikserom (svaki pojedinačno) i ostaviti da se hladi.

U međuvremenu, dok se pire od krompira hladi, mikserom dobro umutiti margarin sa šećerom u prahu.

Mutiti filfoto: Printscreen/youtube/Neodoljivi Ukusi

Dobijenu smešu podeliti tako da 2/3 dodate u pire koji ste skuvali od belog ili crvenog krompira, a 1/3 u pire od batat krompira.Isto tako, potrebno je podeliti mleveni keks i mlevene orahe, pa dodati u pire od krompira.

Odmeriti po 150g mlevenog keksa i 150g mlevenih oraha, dodati u beli pire, pa mikserom sjediniti.

Sve sjedinitifoto: Printscreen/youtube/Neodoljivi Ukusi

Preostalu količinu od po 100g keksa i oraha dodati u batat pire i takođe mikserom izmešati.

Beli krompir pire podeliti na tri dela, od kojih dva dela ostaju bela, a u treći deo dodati kakao, a pire od batat krompira podelite na 2 dela.

Lažna kesten tortafoto: Printscreen/youtube/Neodoljivi Ukusi

Prvi sloj se ređa smesa sa batat pireom.Preko njega ide sloj belog krompir pirea.Treći sloj je beli krompir pire sa kakaom.

Nakon toga ide opet krem smesa i na kraju tortu završavamo smesom od batat krompira.

BONUS VIDEO

(Espreso/posnajela)