savet
NAŠI STARI SU ZLATNO MLEKO PRAVILI SVAKI PUT KADA SE ZAKAŠLJU: Ovaj RECEPT prenosi se GENERACIJAMA
Naši stari stalno su pravili zlatno mleko koje ih je lečilo od prehlada
Ovo mleko ima samo nekoliko sastojaka, a žuto-zlatnu boju daje začin kurkuma. Veruje se da je zlatno mleko odlično za jačanje imuniteta, ali i pomaže kod mnogih drugih tegoba. Ovo mleko se u Indiji pije vekovima, a koristi se za lečenje probavnih tegoba, kao i gripa i prehlade.
Kako se pravi zlatno mleko?
Priprema zlatnog mleka je zaista kratka i jednostavna. Neophodno je zagrejati kravlje ili bilo koje drugo mleko i dodati mu druge začine. Sve izmešati, pričekati da proključa, pa smanjiti vatru i dinstati smesu još desetak minuta. Kada osetite miris začina, piće je spremno.
Najbolje je prvo procediti ga u šoljicu i pričekati da se malo ohladi. Zlatno mleko se može čuvati u frižideru do pet dana.
Tačni sastojci i mere:
- -125 ml mleka
- kašika kurkume
- pola kašičice đumbira u prahu
- pola kašičice cimeta
- malo bibera
- kašičica meda
Zašto je zlatno mleko dobro?
Postoji nekoliko razloga zašto se ovo mleko koristi od davnina u različitim kulturama. Njegove brojne prednosti mogu se pripisati kurkumi, koja ima snažan antioksidativni efekt. Takođe sadrži proteine, magnezijum, kalijum i kalcijum, a evo i nekih od najvažnijih prednosti zlatnog mleka:
1. Smanjuje upale i bolove u zglobovima
Svi sastojci pića imaju snažan antiinflamatorni efekat. One takođe mogu smanjiti bol u zglobovima uzrokovanu stanjima kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis.
2. Poboljšava raspoloženje
Zbog kurkumina, glavnog sastojka kurkume, zlatno mleko može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije. Pored toga, kurkumin poboljšava pamćenje, a kada se uzima u velikim količinama može smanjiti rizik od demencije ili Alchajmerove bolesti, piše City Magazine.
3. Ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva
U Indiji se zlatno mleko koristi kao lek za razne bolesti, prehladu ili grip. Takođe je poznato da jača imunitet. Za to je zaslužna i kurkuma, kao i cimet koji sprečava razvoj bakterija, kao i đumbir koji se takođe koristi za razne infekcije.
4. Dobro je za probavu
Đumbir utiče na probavu podstičući je ga na rad, a kurkuma pozitivno utiče i na probavu.
5. Smanjuje visok krvni pritisak
Zbog cimeta i đumbira, zlatno mleko može uticati na snižavanje krvnog pritiska. Takođe smanjuje rizik od srčanog udara.
6. Poboljšava zdravlje kostiju
Mleko sadrži kalcijum i vitamin D, za koje se zna da pozitivno utiču na razvoj i zdravlje kostiju.
Međutim, iako ovi sastojci zaista imaju dobar efekt na telo, potrebno je napraviti dodatna istraživanja kako bi se ove prednosti potkrepile dokazima.
Bonus video: Doktor Radovanović o Simaniću i Dobriću
(Espreso/Krstarica)