recepti
3 IDEJE ZA UKUSAN RUČAK TOKOM BOŽIĆNOG POSTA: Jela koja su TOLIKO UKUSNA da će vam odmah krenuti VODA NA USTA
Ova 3 predloga za posni ručak dobro će vam doći u toku Božićnog posta. Ukusna su i ujedno odlična za posne slavske trpeze!
Počeo je Božićni post, a mi vam donosimo predloge koje će obogatiti vaše posne trpeze. Ujedno su i odlična rešenja za posne slavske trpeze. Od jednostavnih i posnih jela izdvajamo i cele pečurke sa belim vinom.
Ovi predlozi za posni ručak biće vam inspiracija kada ne znate šta biste mogli da jedete ili spremite ukućanima.
Među 3 top predloga nalaze se pastrmka u sosu sa belim vinom, batat sa crvenim sočivom i riblji ražnjići sa paprikom.
1. Pastrmka u sosu sa belim vinom i limunom
Sastojci:
1,5 kg fileta od pastrmke
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika mešavine biljnih začina
so po ukusu
4 čena belog luka
3 kašike isceđenog limunovog soka
2 kašike belog vina
2 kašike margarina
2 kašike seckanog peršuna
Recept:
Filete pastrmke začinite mešavinom biljnih začina i solju. Utrljajte začine u pastrmku, pa zagrejte maslinovo ulje u većem tiganju i pržite. Svaku stranu ribe pržite po 3-5 minuta sa obe strane na srednjoj vatri. Po potrebi, dodajte još malo ulja. Kada ispržite pastrmku, pažljivo je stavite u tanjir sa strane, odvajajući kožicu. Višak kožice koji se zalepio za tiganj pažjivo uklonite. U isti tiganj dodajte iseckan beli luk, limunov sok i belo vino. Dinstajte na srednje nižoj vatri dok beli luk ne omekša. Sklonite tiganj sa vatre, pa dodajte 1 kašiku seckanog peršuna, margarin, pa mešajte dok ne dobijete ujednaćenu strukturu. Ubacite filete od pastrmke, prelijte sosom iz tiganja i dodajte još 1 kašiku seckanog peršuna.
2. Batat sa crvenim sočivom
Sastojci:
4 batata
1 šolja crvenog sočiva
1 kašika ulja
1 kašičica kima
1 manja glavica crnog luka
3 čena belog luka
1 konzerva iseckanog paradajza
1 kašičica mlevenog đumbira
1/4 kašičice cimeta
1/2 kašičice slatke začinske paprike
1 kašičica tucane paprike
1/2 kašičice soli
4 šolje bebi spanaća
Još:
ulje po želji (za batat)
so po želji
Recept:
Prepolovite batat, a potom utrljajte ulje i so. Pecite batat sa ljuskom 25-30 minuta na 230°C. Crveno sočivo operite, pa kuvajte oko 7 minuta na srednje nižoj temperaturi (ili prema uputstvu na ambalaži). Dobro ga ocedite. Iseckajte crni i beli luk, a na srednjoj vatri zagrejte kašiku ulja u većem tiganju. Dodajte kim, pa mešajte i pržite oko 1-2 minuta dok ne krene da puca. Dodajte crni luk i dinstajte dok ne omekša, pa dodajte beli luk i paradajz, pa dinstajte oko 1-2 minuta, dok beli luk ne zamiriše. Smanjite vatru, pa dodajte crveno sočivo, đumbir, cimet, slatku začinsku papriku, tucanu papriku i so. Na kraju dodajte spanać i promešajte. Kuvajte dok spanać ne uvene, a po potrebi dodajte 1/4 šolje vode kako se ne bi zalepio. U pečenom krompiru, u ljusci, ispasirajte malo unutrašnjost, pa dodajte po 1 kašiku smese sa sočivom.
3. Riblji ražnjići sa paprikom
3 fileta ribe po izboru
1 crveni luk
1 šolja paprika raznih boja
1 kašičica sojinog sosa
1/2 kašičice belog luka u prahu
1 kašičica tucane paprike
1 kašičica ulja
so po ukusu
biber po ukusu
Recept:
Filete ribe isecite na deblje kocke, pa je začinite belim lukom, solju, biberom, tucanom paprikom i sojinim sosem. Sastojke dobro sjedinite. Na četiri štapića za ražnjiće poređajte naizmenično iseckane paprike i ribu. Na tiganju za grilovanje zagrejte ulje, pa grilujte riblje ražnjiće po 3 minuta sa svake strane.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)