recept
OVO JE NAJPOZNATIJI KOLAČ KOJI SVAKA KUĆA SPREMA ZA VREME POSTA: Generacije u JUGOSLAVIJI su ODRASLE na njemu
Ovi kolači, koji su nekada krasili izloge poslastičarnica, nepravedno su pali u zaborav
Kad se uželimo nečeg slatkog, izbor najčešće pada na baklave ili tulumbe, jer su prelivene sirupom i poslije samo nekoliko zalogaja mogu da utaže želju za šećerom.
Ovi kolači, koji su nekada krasili izloge poslastičarnica, nepravedno su pali u zaborav, a na njihovo mesto su došle kremaste poslastice, kolači i torte za čiju je pripremu potrebno mnogo vremena.
Ako ste se uželjeli proverenih starinskih kolača, napravite baklavu od gotovih kora, sa orasima, prelivenu slatkim sirupom.
Sastojci:
500 grama tankih kora za pitu
400 grama šećera
300 grama oraha
100 mililitara ulja
2 kesice vanilinog šećera
1 limun
Priprema:
Sameljite orahe, a tepsiju premažite uljem. Na dno tepsije stavite dve kore, poprskajte ih uljem, sipajte malo mlevenih oraha, pa stavite novu koru koju ćete takođe poprskati uljem.
Ređajte tako kore poprskane uljem i mlevene orahe dokle god ih sve ne utrošite.
Poslednje dve kore samo poprskajte uljem, pa isecite baklavu oštrim nožem i stavite da se peče na 180 stepeni dok ne porumeni.
Kad se baklava ispeče i prohladi, spremite sirup. U šerpu sipajte šećer, vanilin šećer i oko 300 mililitara vode, pa kuvajte dok ne proključa.
Potom u sirup sipajte sok od jednog limuna, ostavite još malo da zapeni na ringli, pa tako vrelim sirupom zalijte baklavu i ostavite da odstoji nekoliko sati.
Bonus video:
(Espreso/Atbl/Telegraf)