Baklava sa orasima, Foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

recept

OVO JE NAJPOZNATIJI KOLAČ KOJI SVAKA KUĆA SPREMA ZA VREME POSTA: Generacije u JUGOSLAVIJI su ODRASLE na njemu

Ovi kolači, koji su nekada krasili izloge poslastičarnica, nepravedno su pali u zaborav

Objavljeno: 30.11.2023. 16:23h

Kad se uželimo nečeg slatkog, izbor najčešće pada na baklave ili tulumbe, jer su prelivene sirupom i poslije samo nekoliko zalogaja mogu da utaže želju za šećerom.

Ovi kolači, koji su nekada krasili izloge poslastičarnica, nepravedno su pali u zaborav, a na njihovo mesto su došle kremaste poslastice, kolači i torte za čiju je pripremu potrebno mnogo vremena.

Ako ste se uželjeli proverenih starinskih kolača, napravite baklavu od gotovih kora, sa orasima, prelivenu slatkim sirupom.

Baklavafoto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

Sastojci:

500 grama tankih kora za pitu

400 grama šećera

300 grama oraha

100 mililitara ulja

2 kesice vanilinog šećera

1 limun

Priprema:

Filovanje baklavefoto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Sameljite orahe, a tepsiju premažite uljem. Na dno tepsije stavite dve kore, poprskajte ih uljem, sipajte malo mlevenih oraha, pa stavite novu koru koju ćete takođe poprskati uljem.

Ređajte tako kore poprskane uljem i mlevene orahe dokle god ih sve ne utrošite.

Poslednje dve kore samo poprskajte uljem, pa isecite baklavu oštrim nožem i stavite da se peče na 180 stepeni dok ne porumeni.

Kad se baklava ispeče i prohladi, spremite sirup. U šerpu sipajte šećer, vanilin šećer i oko 300 mililitara vode, pa kuvajte dok ne proključa.

Potom u sirup sipajte sok od jednog limuna, ostavite još malo da zapeni na ringli, pa tako vrelim sirupom zalijte baklavu i ostavite da odstoji nekoliko sati.

Bonus video:

(Espreso/Atbl/Telegraf)