Markiza torta, Foto: Printscreen/Youtube/ Deda Miletova Kuhinja

slatko uživanje

SA OVOM TORTOM NIKADA NEĆETE POGREŠITI, SAVRŠENA JE ZA SVAKU PRILIKU: Napravite MARKIZU od DOMAĆIH PIŠKOTA

Jedna od najpopularnijih srpski torti je i markiza koja se pravi od jeftinih sastojaka, a i ne peče se

Objavljeno: 30.11.2023. 14:51h

Markiza je jedna od najpopularnijih srpskih torti, a nekada nijedan dečiji rođendan nije mogao da se zamisli bez nje. Piškote, čokoladni fil i jednostavna priprema su ono što ovu tortu čini prosto neodoljivom, a mi vam donosimo najbolji recept do sada.

Napravite domaće piškote jer će one čuvenu tortu učini još raskošnijom. Dekoracija zavisi od vas, a ovu kraljevsku markizu možete da poslužite za Novu godinu ili slavu.

Markiza tortafoto: Printscreen/Youtube/ Deda Miletova Kuhinja

Sastojci:

Za piškote:

6 jaja

1/4 kašičice sirćeta

150 g šećera

150 g brašna

prstohvat soli

Za čokoladni fil:

900 ml slatke pavlake

100 g šećera

150 g čokolade

Markiza tortafoto: Printscreen/Youtube/ Deda Miletova Kuhinja

Za dekoraciju:

maline

kupine

nana

čokolada

Recept za markizu sa domaćim piškotama:

U posudi umutite belanca sa sirćetom, pa postepeno dodajte šećer (70 g) i mutite dok ne dobijete čvrst šne. U drugoj posudi penasto umutite žumanca sa preostalim šećer i pomešajte obe smese, pa lagano sjedinite. Na kraju dodajte prosejano brašno i so i opet lagano promešajte. Na pleh od rerne stavite pek papir, pa ga premažite uljem.

Na sredinu pleha stavite obruč za kolače, a testo za domaće piškote sipajte u špric za kolače ili kesu za zamrzivač. Istisnite testo u centar obruča, pa se krećite ka spolja u obliku spirale. Nemojte da idete do ivice obruča, nego ostavite 1 cm praznog prostora. Sklonite obruč. Presotalo testo istisnite na drugi pleh koji ste obložili pek papirom u obiku piškota (napravite nekih 40 komada). Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 15-17 minuta. U jednoj posudi otopite čokoladu sa slatkom pavlakom (180 ml).

Preostalu slatku pavlaku (720 ml) umutite sa šećerom, pa u umućenu pavlaku dodajte istopljenu čokoladu. Lepo sjedinite. Na dno tacne stavite spiralu od piškota, pa stavite obruč. Nemojte skroz da stegnete, jer po ivici treba da poređate piškote. Lepo stegnite obruč, pa sipajte fil. Ostavite u zamrzivaču ili frižideru dok se ne stegne. Na kraju ukrasite kupinama, malinama i svežemom nanom, kao i rendanom čokoladom. Markizasa čokoladnim filom i domaćim piškotama je spremna.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa)