preslatko
NEODOLJIVI SLATKIŠ STARIH TURKINJA U KOJI NE IDE ŠEĆER: Za "princezu" ne morate da palite rernu, jede se i 7. dana
Ukoliko želite da sebi i svojim najmilijima ulepšate dan, turska princeza kao je stvorena za vas
Za mnoge nema većeg zadovoljstva od uživanja u spremanju i konzumiranju ukusnih specijaliteta, još ako se prave brzo i bez paljenja rerne, to je pun pogodak.
Jedan takav nam dolazi iz stare turske kuhinje - radi se o slatkišu po imenu turska princeza.
Ako ste u žurbi (a i ako niste), ovo je idealno rešenje za vas, zaista nije potrebno puno truda.
Odlična stvar je što može da vam po traje i do sedam dana, ukoliko uspete da mu odolite.
Sastojci:
pakovanje tosta
2x100 grama šlag krema
1 čaša mleka
1 šaka suvih kajsija
1 čaša lešnika
1 šaka suvog grožđa
1 šaka badema
puter za podmazivanje
Priprema
Umutite šlag s mlekom i ostavite da odstoji u frižideru pola sata. Potom isecakajte i suvo grožđe, a lešnik i bademe usitnite u blenderu, ali ne previše. Sve to dodajte u ohlađen šlag.
Tostiran hleb izlomite na veće komade, pa i njega umutite u šlag, promešajte, pa dodajte prethodnu smesu.
Sve prebacite u kalup prethodno premazan puterom, pa poravnajte i stavite u frižider na najmanje 3-4 sata.
Potom izvadite kolač, preklopite kalup tacnom i okrenite tako da kolač prebacite na tacnu.
Potopite kajsije da odstoje u vrućoj vodi 15 minuta, pa ih prosušite papirnim ubrusom i iseckajte što sitnije. Ukrasite kolač kajsijama.
A ukoliko vam je ipak do nešto slanijeg užitka, uživajte i starom turskom receptu za kiflice.
Bonus video:
(Espreso/Glossy)