SAZNAJTE
MNOGE DOMAĆICE PRAVE UŽASNU GREŠKU KADA PRŽE LUK: Samo OVAKO će sačuvati zdrave sastojke, obratite pažnju
Crni luk je jedna od najzdravijih namirnica koja obiluje ukusnim i zdravim sastojcima
Takođe, poseduje i brojne zdravstvene prednosti kao što su jačanje imuniteta, lečenje respiratornih infekcija i mnoge druge.
Ali da li ste znali kako se ispravno priprema?
Naime, nutricionista po imenu Mumal Asif otkrio je genijalan trik za njegovo spremanje. On je rekao da samo dva minuta prženja luka uništava brojne zdravstvene prednosti.
A najveći krivac je upravo toplota koja loše utiče na alicin, sastojak koji se nalazi u luku i koji je najviše zaslužan za njegova lekovita dejstva.
- Savetujem da sačekate 10 minuta nakon što iseckate luk. Za to vreme stvoriće se maksimlana količina alicina koja će da ostane gotovo netaknuta prilikom prženja - objasnio je ovaj nutricionista.
A osim alicina, luk sadrži i brojne vitamine i minerale koji su neophodni organizmu, kao što su cink, fosfor, magnezijum, folat, tiamin i vitamini C i K.
(Espreso/24sedam)