recept
SPREMITE POSNU GIBANICU SA FETA SIROM I UŽIVAJTE U POSNIM DANIMA: Toliko je dobra da ćete od sada SAMO NJU spremati
Ako volite da jedete gibanicu, sada je pravo vreme da isprobate i posni recept za ovu najbolju srpsku pitu
Ako se pridržavate Božićnog posta, onda vam predlažemo da umesto originalnog recepta isprobate ovaj za posnu gibanicu. Ovo je najčuvenija srpska pita, a posna verzija je jednako ukusna kao i mrsna.
Ako ne možete da pronađete posni feta sir, naš predlog je da ga zamenite tofu sirom. Ako volite da jedete pite, onda isprobajte i recept za krompirušu.
Sastojci:
500 g heljdinih kora
500 g posnog feta sira (može i mladi tofu sir)
150 g posni jogurt
2 kašike ulja
1/2 kašičice sode bikarbone
Za premaz:
200 ml kisele vode
50 ml ulja
Recept za posnu gibanicu sa feta sirom:
U posudi izmrvite posni feta sir (može i tofu), pa sipajte jogurt, ulje, dodajte sodu bikarbonu. Ako je potrebno posolite i pobiberite. Sve dobro sjedinite. U jednoj posudi pomešajte kiselu vodu i ulje. Tepsiju obložite pek papirom i stavite jednu koru da prekrije dno.
Premažite kisleom vodom i uljem, pa stavite još jednu koru na isti način. Opet premažite kiselom vodom i uljem. Premažite nadevom od sira i jogurta, pa poređajte koru, premažite kiselom i uljem, kora, premaz od kisele i ulja, zatim ide nadev.
Tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke, a poslednji red treba da bude kora. Poslednju koru dobro poprskajte premazom od kisele vode i ulja. Pecite posnu gibanicu u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)