sjajno
ZDRAVA ZAPRŠKA KOJA ZGUSNE JELO BOLJE NEGO ONA SA BRAŠNOM: Kad čujete koliko je HRANJIVA odmah ćete je KORISTITI
Tokom termičke obrade, sočivo će „popiti” dobar deo tečnosti u loncu i raspasti se i tako zgusnuti jelo koje pripremate
U mnoga čorbasta jela koja bi trebalo da se zgusnu mi ubacujemo zapršku od brašna koja i nije tako zdrava. Jelo bez zaprške često bude bezukusno i bčjutavo, zato je vrlo važno ubaciti je.
Međutim, ako vodite računa o ishrani onda postoji alternativa koja je mnogo zdravija. Zgusnite jelo uz pomoć crvenog sočiva i uživajte u svom jelu.
Evo kako ide priprema.
Crveno sočivo najbolja je zamena za nezdravo prženo brašno. To je lako svarljiva mahunarka, koja u 100 grama suvog voća sadrži oko 330 kalorija i približno 24 grama biljnih proteina.
Nije potrebno da se namače satima pre toplotne obrade, kao što je slučaj sa leblebijem ili graškom, a za kuvanje je potrebno samo 15-ak minuta.
Šta treba da uradite?
Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi da uklonite sve nečistoće i dodajte ga u supu, pasulj ili neki drugi sos 15 do 20 minuta pre kraja kuvanja.
Tokom termičke obrade, sočivo će „popiti” dobar deo tečnosti u loncu i raspasti se i tako zgusnuti jelo koje pripremate.
Ako vam se ne sviđa ljuskava tekstura kuvanog sočiva, uronite mikser u šerpu ili posudu prenesite u blender i blendajte dok ne dobijete kremastu i gustu tečnost.
Koliko sočiva mi je potrebno da zgusnem jelo?
Koristite 100 grama suvog crvenog sočiva na 500 ml na 1 l tečnosti poput vode ili bujona. Količina sočiva će varirati u zavisnosti od toga šta ste stavili u supu ili tečnost i koliko želite da bude gusto.
Sočivo će se potpuno raspasti i nećete ga osetiti u posuđu.
Bonus video:
(Espreso)