paŽnja
SRBI OVAJ NAPITAK NAZIVAJU ZLATOM U ČAŠI: Spremaju ga kad imaju OVAJ ZDRAVSTVENI PROBLEM, pomaže DECENIJAMA UNAZAD
Priprema se vrlo jednostavno, a pravi je melem za grlo i pluća
U detinjstvu su vam roditelji sigurno pripremali zaprženo mleko, a ovaj recept sigurno brzo donosi olakšanje.
Evo kako se priprema.
Ovaj lekoviti, preslatki mlečni napitak verovatno će mnoge asocirati na detinjstvo. Posebno tokom zimskih dana, kada se na sankanju i grudvanju ostane previše dugo, pa povratku kući krene da boli grlo. U narodu se ovaj napitak zove i "zaprženo mleko", "prepečeno mleko" ili "karamelizovano mleko" i pije se čim osetite da grlo počinje da "grebe".
Priprema se vrlo jednostavno, a pravi je melem za grlo i pluća.
Sipajte 3 kašike kristal šećera u šerpicu ili veće lonče. Stavite šerpicu na ringlu i zagrejte je na jakoj temperaturi
Čim se šećer istopi, smanjite temperaturu
Dok se topi, šećer sve vreme mešajte i pazite da ne zagori
Kada šećer dobije izgled karamela, sklonite ga sa vatre, sipajte šolju mleka. Šećer će se odmah kristalozovati i stvrdnuti, ali ga odmah vratite na ringlu i nastavite brzo da mešate, dok se oba sastojka ne sjedine i dok se šećer skroz ne rastopi u mleku
Mešajte sve dok smesa ne postane homogena.
Karamelizovano mleko pije se dok je vruće, jer tako je najdelotvornije.
(Espreso/Srbija danas)